Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Більшість кримських призовників вивезуть з території окупованого півострова служити в регіони РФ

Близько 2800 мешканців окупованого Криму буде відправлено на службу до Збройних сил РФ за результатами весняного призову 2019 року.

Про це на прес-конференції у Сімферополі заявив представник російського військкомату в Криму Роман Биков. За його слова, призовників з Криму відправлять на службу у Повітряно-космічні та сухопутні війська, а також до Військово-морського флоту.

«На території Республіки Крим будуть проходити службу близько 400 осіб», – сказав Биков.

За інформацією російського «воєнного комісара» Криму Олега Єрмилова, з 2015 року на строкову військову службу до російської армії з Криму було мобілізовано 13 500 осіб.

Також на прес-конференції окупаційна влада презентувала інфографіку з інформацією щодо кількості мобілізованих до армії РФ кримчан з 2015 до 2018 рр., без урахування мобілізованих з м. Севастополь.

За інформацією Єрмилова, з 2015 року близько 300 мешканців Криму намагалися ухилитися від проходження військової служби. Він заявив, що за зазначений період за фактами «ухиляння від служби» в Криму було порушено 15 кримінальних та близько 250 адміністративних справ.

За інформаціє експертів Кримської правозахисної групи (КПГ), у Криму порушено не менше 53 кримінальних справ за ухиляння від служби в ЗС РФ. З них у 51 випадку вже ухвалено обвинувальний вирок. Основна частина вже ухвалених щодо кримчан вироків – штрафі від 5 000 до 80 000 рублів. При цьому, сплата штрафу не звільняє людину від обов’язку служити у збройних силах. Як мінімум один вирок – умовне позбавлення волі на термін 8 місяців.

Ці вироки є свідченням примусу мешканців Криму до служби в армії держави, яка окупує. Варто відзначити, що з кожною наступною мобілізацією збільшується кількість вироків за ухиляння від служби у збройних силах РФ.

КПГ нагадує, що мобілізація кримчан до армії РФ брутально порушує норми міжнародного гуманітарного права.

Здійснення призову мешканців окупованих територій до лав армії держави, яка окупує, а також безупинна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення мобілізованих громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції.

У кримчан, котрі не бажають йти в армію РФ і не воліють отримати кримінальний строк за ухиляння від служби, існує кілька виходів із ситуації. Українські та російські правозахисники підготовили рекомендації для кримчан про те, як не стати жертвою кримінального переслідування за ухиляння від служби в армії РФ.

КПГ звертається до мешканців Криму з проханням надсилати на електронну пошту [email protected] матеріали, що підтверджують військовий призов в Криму (повістки, фото- та відеоматеріали).

Зібрані експертами докази незаконного призову до армії РФ в Криму вже отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокуророві Міжнародного кримінального суду розпочати розслідування щодо Україні, зокрема військових злочинів в Криму. Окрім того, ці свідчення допоможуть у роботі на міжнародному рівні для припинення незаконної мобілізації в Криму.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top