Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Підривають засади конституційного ладу», – кримський суд заборонив 13 статей сайту КПГ

 Кримська правозахисна група (КПГ) 15 листопада вдруге отримала сповіщення від Роскомнагляду щодо внесення статей сайту до реєстру інформації, забороненої в РФ.

Такі сповіщення Роскомнагляд став надсилати на електронний сайт КПГ з 8 травня 2018 року. За цей період російське відомство сповістило про заборону 13 публікацій сайту Кримської правозахисної групи. Усі публікації стосуються незаконної воєнної мобілізації в Криму. Ці статті за ухвалами «Євпаторійського міського суду» занесено до реєстру сайтів, що містять заборонену в РФ інформацію.

«Суддя» Лантратова Антоніна Павлівна ухвалила 12 рішень щодо заборони публікацій КПГ. На сайті «суду» розміщено інформацію про засідання у цих справах, проте тексти постанов відсутні. Ще одне рішення ухвалив «суддя» Вільховий Ігор Миколайович. Воно оприлюднено на сайті «суду». У постанові йдеться про заборону статті «У Доповіді УВКПЛ ООН Росію закликали припинити примушувати кримчан до військової служби», оприлюдненої на сайті КПГ 13 грудня 2017 року.

У тексті документу мовиться, що із позовом про заборону інформації КПГ звернувся заступник воєнного прокурора військової частини 32015.

“Заявник вважає, що ця інформація на сайті є незаконною, підриває підвалини конституційного ладу Російської Федерації, створює передумови порушення федеративного устрою країни, цілісності та недоторканності її території, спонукає невизначене коло громадян до вчинення протиправних дій, зокрема до скоєння злочинів, передбачених главою 29 КК РФ, що зазіхають на засади конституційного ладу та безпеки держави.

Поширення такої інформації протирічить цілям та завданням чинного законодавства, вона має бути забороненою на території Російської Федерації, а доступ до мереж, де розміщено такі інформаційні матеріали, фактично сприяє скоєнню правопорушень і злочинів, чим порушуються публічні інтереси Російської Федерації та права невизначеного кола осіб.

З метою дотримання принципу непорушності федеративного устрою країни, цілісності та недоторканості її території, виконання вимог чинного законодавства про оборону така інформація має бути заборонена”, – йдеться у тексті ухвали суду.

«Суддя» Вільховий погодився із аргументацією прокурора та ухвалив рішення про заборону цієї статті на території РФ.

“Дії щодо заборони соціально значущої для кримчан інформації– ще один доказ знищення свободи висловлювання думок у Криму та впровадження жорсткої цензури з боку влади у всі сфери громадського життя півострова”, – переконана медіакоординатор КПГ Ірина Сєдова.

У всіх сповіщеннях, отриманих КПГ, зазначено, що якщо заборонені публікації не будуть видалені з сайту, то весь ресурс заблокують на території РФ. За інформацією КПГ, зараз в Криму як минимум мінімум один провайдер блокує сайт організації.

“Офіційної інформації на сайтах органів державної влади РФ про блокування сайту КПГ немає. Можливо, це блокування є самоправством провайдера. Якщо ми отримаємо докази блокування сайту КПГ органами влади РФ, такі дії будуть оскаржені, зокрема й у міжнародних інстанціях», – заявила правозахисниця.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top