Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Верховний суд РФ залишив без змін рішення про добровільну депортацію з Криму Костянтина Сізарєва

К. Сізарєв. Автор світлини: Станіслав Юрченко, Крим.Реалії

Кримчанин не в змозі повернутися на батьківщину, де він виріс й прожив усе життя.

Суддя Верховного Суду РФ Сергій Никифоров 10 жовтня 2018 року залишив без змін постанову «євпаторійського міського суду» від 9 грудня 2016 року, рішення «Верховного суду» Криму від 20 лютого 2018 року та постанову «голови Верховного суду» Криму від 28 червня 2018 року, ухвалені щодо громадянина України Костянтина Сізарєва за ч. 1.1 ст. 18.8 КкАП РФ (Порушення іноземним громадянином чи особою без громадянства правил в’їзду до РФ чи режиму перебування (проживання) в РФ).

Про це кримській правозахисній групі повідомив сам Костянтин Сізарєв після того, як 6 листопада отримав поштою відповідну постанову російського суду.

Кримчанин подав скаргу на це рішення до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, Костянтина Сізарєва, громадянина України, примусово видворили з Криму 20 січня 2017 року. Перед цим кримську «суди» ухвалили два рішення про його депортацію. Спочатку було ухвалено рішення про добровільну депортацію, а після того, як він його не виконав, було ухвалено рішення про його примусову депортацію.

Кримчанин спромігся скасувати у Верховному суді РФ рішення про примусову депортацію. 8 лютого 2018 року російський Верховний Суд скасував рішення «Євпаторійського міського суду» від 20 січня 2017 року, а також рішення «Верховного суду Республіки Крим» про примусову депортацію К. Сізарєва з Криму із закриттям провадження у справі. Проте повернутися до Криму він все одно не може, тому що рішення суду про його добровільну депортацію від 9 грудня 2016 року не скасоване.

Костянтин Сізарєв народився 1959 року в Євпаторії і там прожив усе життя, аж до примусової депортації. Кримчанин кілька десятків років керував євпаторійською організацією «Юстіс». З кінця 1990‑х років співробітники цієї організації безкоштовно надавали  юридичну допомогу малозабезпеченим громадянам. Після початку окупації К. Сізарєв продовжив свою діяльність в Євпаторії – активно відстоював інтереси мешканців міста у кримських судах.

«Євпаторійський міський суд» призначив кримчанину за «порушення термінів перебування в РФ» покарання у формі 2 тисяч рублів і «адміністративне видворення за межі Російської Федерації шляхом контрольованого самостійного виїзду». Костянтин Сізарєв не залишив Крим і оскаржував рішення про видворення у судах вищої інстанції, проте його забрали просто з будівлі євпаторійського «суду» за рішенням цього ж суду 20 січня 2017 року і, не надавши змоги зібрати речі, вивезли до Краснодарського краю – до спецприймальнику.

Зараз К. Сізарєв перебуває на підконтрольній Україні території та не в змозі повернутися додому в Євпаторію.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top