Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У справі «українських диверсантів» російська влада використовує незаконні методи слідства

img_7832Громадяни України, затримані в Криму у період з серпня по листопад 2016 року у справі так званих «українських диверсантів», позбавлені волі за політичними мотивами, із нехтуванням фундаментальних прав і свобод. Це уможливлює визначення їхнього статусу як політичних в’язнів на підставі міжнародно-правових норм.

 

До такого висновку дійшли експерти Кримської правозахисної групи (КПГ). Починаючи з серпня 2016 року, вони фіксують і аналізують інформацію у справі так званих «українських диверсантів». На сьогоднішній день достеменно відомі імена 10 затриманих у цій справі.

Однак, з високою часткою ймовірності можна припустити, що затриманих більше, тому що російські ЗМІ з посиланням на ФСБ повідомили про затримання 9 осіб ще в серпні.

За інформацією КПГ, у серпні 2016 року були затримані громадяни України Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич. У листопаді – Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній і Леонід Пархоменко.

Російські ЗМІ опублікували відеоматеріали – фрагменти оперативних зйомок ФСБ, на яких дехто з «українські диверсанти» дає «свідчення» проти себе.

img_4832 img_1832

Кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Юрій Гришин проаналізував зміст цих відеоматеріалів і засвідчив ряд брутальних порушень кримінально-процесуального законодавства РФ, що де-факто діє в Криму. «В ході допиту «диверсантам» неодноразово ставлять питання, де вже міститься відповідь. Допити відбуваються без участі захисників. Зроблений відеозапис не включає відеозахоплення всіх учасників слідчої дії, хоча це є одним з обов’язкових умов його створення», – розповів Гришин.

«Тобто слідчі збираються використовувати неприпустимі докази. Вищевикладені факти, з високою часткою ймовірності, дозволяють припустити, що «українські диверсанти» дають неправдиві свідчення, обмовляють себе внаслідок застосування до них незаконних методів проведення слідства», – зазначив експерт.

 

Павло Лакійчук, експерт Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», в минулому керівник інформаційних програм Центру НОМОС, котрий особисто знає Володимира Дудку, Олексія Бессарабова і Дмитра Штиблікова, надав біографічні відомості про фігурантів справи «українських диверсантів». Експерт відмітив цікаву деталь в біографії Гліба Шаблія і припустив, що метою ФСБ може бути контр-адмірал ВМС України Володимир Онисимович Колпаков, тому що Шаблій є його близьким родичем.

Лакійчук абсолютно впевнений у невинності своїх колишніх колег. «Нових кримських диверсантів» об’єднує тільки рік народження та час перебування в навчальних закладах України військового профілю. Можливо, вони і знали один одного, але об’єднувати їх в «українську диверсійно-терористичну групу» – абсурд», – констатував колишній керівник Номос.

img_7834 img_7822 img_7817 img_7710 img_7776

 

 

 

 

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила про численні порушення, зафіксовані експертами і юристами КПГ в «справах кримських диверсантів»:

  • Фальсифікація доказів, відсутність прямих доказів, поширення відеозаписів постановочних допитів;
  • Примус до «показань зізнання», відсутність захисника під час процесуальних дій, постановочний характер допитів;
  • Перешкоджання роботі адвокатів: неправомірні відмови у відвідуванні підзахисних, примус затриманих до відмови від адвокатів на запрошення; залучення адвокатів за призначенням, котрі діють формально, не забезпечуючи фактичного захисту затриманих; створення перешкод у доступі адвокатів на запрошення до підзахисних (утримання арештованих у тих місцях несвободи, що суперечать рішенням суду про взяття під варту);
  • Позиціонування затриманих ще на стадії слідства в інформаційному полі Росії і Криму як винних, що порушує презумпцію невинуватості;
  • Неможливість розгляду справи компетентним, незалежним і неупередженим судом, який діє на підставі закону;
  • Застосування тортур, фізичного і психологічного тиску.

 

«Справа так званих «диверсантів» вже набула масового характеру, тому що відбуваються переслідування не однієї людини, але групи осіб, причому не тільки тих, хто постійно проживає в Криму, але й українців, котрі тимчасово там опинилися.

Стосовно фігурантів у «справах кримських диверсантів» не дотримуються фундаментальні права людини: заборона катувань, право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий суд, право на ефективний засіб правового захисту», – підсумувала Ольга Скрипник.

 

Ігор Котелянець, брат Євгена Панова, закликав усіх, хто небайдужий до долі українців, позбавлених волі Російською Федерацією, не забувати їх і намагатися морально підтримувати. Зокрема, він запропонував надсилати листи чи листівки своєму братові за адресою: Панов Євген Олександрович 06.06.1977 р.н. п\я 201 Лефортовський вал, 5 м. Москва 111020 Російська Федерація.

listovka-diversantyi-1

listovka-diversantyi-2

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top