Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Асану Ахтемову висунули нове обвинувачення

ФСБ Росії висунула кримчанину Асану Ахтемову третє обвинувачення у контрабанді вибухових пристроїв. Про це повідомляє адвокат Айдер Азаматов.

Асану Ахтемову висунуто обвинувачення за ч.3, ст. 226.1 КК Росії (Контрабанда вибухових пристроїв, боєприпасів…).

«Найсуворіше покарання за такий злочин – від 7 до 12 років позбавлення свободи зі штрафом до одного мільйона рублів. Варто зауважити, що це вже третє обвинувачення, висунуте Асану Ахтемову. Попередні два обвинувачення не дуже різняться за термінами покарання і лише акцентують мету таких звинувачень. Мета ж – максимально посилити обвинувачення так, щоб було ще більш лячно Асану», – повідомив Азаматов.

«Мета – употужнити обвинувачення таким чином, щоб максимально залякати Асана. Втім Асан не здається, він з подивом сприйняв такі дії слідчого, засвідчивши, що все це, зокрема події нового обвинувачення, вигадувалося просто-таки на ходу органами попереднього слідства, й тоді його неволили робити так, як йому скажуть. Він усвідомлював, що іншого вибору у нього немає. Зараз же, коли Асан повністю спростував раніше надані свідчення і заявив про тортури щодо нього, постають нові і нові обвинувачення», – зазначає адвокат.

Раніше адвокат повідомляв, що до обвинувачення проти Асана Ахтемова додано статті

про «диверсію, вчинену організованою групою» (п. «а», частина 2 статті 281 КК Росії) та «незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи перенесення вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені групою осіб» (частина 4 статті 222.1 КК України). Азаматов назвав це «помстою ФСБ за відмову від перших показань зізнання».

  • Нагадаємо, 4 вересня силовики вчинили в Криму п’ять обшуків і після цього затримали п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, двоюрідних братів Асана й Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова. Добу до них не допускали адвокатів.
  • Наріман Джелял лише 5 вересня повідомив адвокатові, що протягом 4 вересня його тримали в кайданках з мішком на голові та під психологічним тиском у невідомому місці, після чого привезли до будівлі ФСБ.
  • Відразу після затримання до Асана Ахтемова застосовувалися тортури електричним струмом і психологічний тиск з метою вибити у нього зізнання в злочині, якого він не скоював. До того ж, Асану Ахтемову в умовах СІЗО не надають допомоги.
  • Джеляла, Асана й Азіза Ахтемових звинуватили в диверсії (статті 281 КК РФ). За версією слідства, вони буцімто були причетні до пошкодження газопроводу 23 серпня. Зважимо на те, що 23 серпня Наріман Джелял перебував у Києві, на заходах Кримської платформи.
  • 6 вересня «Київський районний суд» Сімферополя арештував Нарімана Джеляла й братів Ахтемових на 2 місяці.
  • 6 вересня «Київський районний суд» ухвалив арештувати Ельдара Одаманова на 15 діб і Шевкета Усеїнова на 14 діб за «непокору співробітникам поліції» за адміністративною статтею КпАП РФ.
  • 17 вересня слідство посилило обвинувачення щодо Асана й Азіза Ахтемових, перекваліфікувавши їхні дії у кримінальній справі з ч.1 на п. «а», ч.2 ст.281 КК РФ (Диверсія), за що загрожує покарання від 12 до 20 років позбавлення свободи. Крім того, було висунуто ще одне обвинувачення за ч.4, ст.222.1 КК РФ (Незаконні придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи перенесення вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинене організованою групою), за що загрожує покарання від 10 до 15 років позбавлення свободи.
  • 22 вересня ці самі статті висунули Наріману Джелялу.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top