Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У суді в справі Мустафи Джемілєва сторона обвинувачення завершила надавати докази

В «Армянському міському суді» Криму відбулося чергове засідання у кримінальній справі стосовно Мустафи Джемілєва. 

Під час засідання прокурор Микита Хоменко заявив про те, що сторона обвинувачення завершила подання доказів. Щодо допиту свідка обвинувачення Хайсера Джемілєва прокурор повідомив, що відомості, надані ним на попередньому слідстві, не ляжуть в основу обвинувачення. Право надавати докази перейшло до сторони захисту.

Адвокат Микола Полозов заявив клопотання про перекладача для дослідження низки документів справи, підготовлених українською мовою, а також просив суд забезпечити виклик свідків, котрі перебувають на території іноземної держави. Зокрема адвокат прохав направити міждержавний запит для виклику свідків Хайсера Джемілєва, Рефата Чубарова, Ахтема Чийгоза й Ленура Іслямова.

Окрім того, захист зажадав від «суду» забезпечити виклик «депутата» Державної думи РФ Михайла Шеремета. У всіх клопотаннях щодо виклику цих свідків «суддя» Венера Ісроїлова відмовила. У всіх випадках суддя мотивувала відмову в задоволенні клопотань захисту відсутністю доказів того, що на відео з місця подій були саме ті учасники, котрих сторона захисту викликає як свідків. Через це адвокат Микола Полозов заявив клопотання з проведення фотопортретних експертиз перерахованих осіб, щоб визначити їхні особи. «Суд» відмовив у задоволенні цих клопотань, мотивуючи тим, що висновки таких експертиз не є доказами у цій справі. 

Також «суд» відмовив у проведенні фотопортретної та фоноскопічної експертизи підсудного. Але «суд» задовольнив клопотання щодо виклику як свідка «екс-міністра МВС» Криму Сергія Абісова і слідчого, котрий проводив досудове слідство, Магомеда Магомедова. Захист заявив, що відмова «суду» забезпечити явку п’яти свідків вказує на обвинувальний ухил у діях судді Венери Ісроїлової та на порушенні нею принципів рівності сторін. Також адвокат звернув увагу на системний підхід суду до відмов щодо викликів свідків за процедурою міждержавного запиту. 

Також адвокат заявив клопотання про припинення кримінального провадження за статтею 224 КК РФ про недбале зберігання зброї через те, що добіг кінця термін давності притягнення до відповідальності. «Суддя» ухвалила відмовити в задоволенні клопотання, мотивуючи рішення тим, що позиція самого Джемілєва невідома. Наступне засідання заплановано на 30 квітня.

Нагадаємо, Мустафі Джемілєву в окупованому Криму пред’явлено обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, котрому в’їзд до Росії не дозволено, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч .3  ст. 322 КК Росії); необережному зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Кримська правозахисна група вважає справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва політично умотивованою.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top