Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У кримському «суді» оголосили обвинувальний висновок  Мустафи Джемілєва

В «Армянському міському суді» 23 липня 2020 року оголосили обвинувальний висновок у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Справу М. Джемілєва розглядає «суддя» Ісроїлова Венера Улугбеківна.

Під час засідання адвокат Микола Полозов заявив низку клопотань, зокрема вимогу призупинити судове провадження на тій підставі, що Джемілєву заборонено в’їзд на територію РФ, і це перешкоджає йому особисто брати участь у судовому процесі. Також адвокат виступив проти заочної форми розгляду справи, оскільки суду відоме місцезнаходження підсудного й підстав для розгляду справи за його відсутністю немає.

Засідання відбулося у відкритому режимі. За клопотанням адвоката до зали було допущено четверо слухачів. Проте біля входу до «суду» від слухачів вимагали не проносити з собою мобільні телефони та інші пристрої.

Раніше Слідком РФ в окупованому Криму опублікував обвинувачення, яке 13 квітня було пред’явлено Мустафі Джемілєву. Повідомляється, що Джемілєву пред’явлено обвинувачення у «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в’їзд якому до Росії не дозволений, вчинене групою осіб за попередньою змовою (ч.3 ст. 322 КК України); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)». 

Слідком стверджує, що 3 травня 2014 «Джемілєв усупроводі інших осіб перетнув державний кордон Росії в пункті пропуску «Армянськ» (Турецький вал), утім подальші його протиправні дії щодо перебування на території республіки Крим були припинені співробітниками силових підрозділів».

Окрім того, російське слідство стверджує, що нібито «Джемілєв зберігав у сейфі у власному будинку в Бахчисараї карабін ОП-СКС калібру 7.62 мм, про місцезнаходження ключа від сейфа відомо його синові, а в травні 2013 року син Джемілєва незаконно заволодів зброєю, здійснивши з неї вбивство людини».

 Також Джемілєву ставиться за провину «незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби й заборонених у цивільному використанні».

За словами адвоката Миколи Полозова, проти Джемілєва зараз використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

За його словами, у справі Мустафи Джемілєва й очільника Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова фігурує один и той самий слідчий – Магомед Магомедов.

Мустафа Джемілєв заявив, що кримінальну справу російської ФСБ, порушену проти нього в окупованому Криму, використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

Кримська правозахисна група вважає справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва політично умотивованою.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top