Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ощадбанк у заяві про відкриття рахунку зазначав у графі «громадянство»  «Вільна економічна зона Крим»

Документ з таким записом надав Кримській правозахисній групі громадянин України, колишній мешканець Криму, котрий тепер живе у Києві. У березня 2020 року він звернувся до банку для отримання банківської карти, маючи довідку ВПО (внутрішньо переміщеної особи). 

«Коли співробітник банку дала мені підписати цей документ, навіть не знав, що сказати. Операціоніст, можливо, не знає, що такої країни, як економічна зона Крим”, не існує. Але банківські документи й бланки під час розробки мали проходити перевірку юридичної служби. Невже юристи в Ощадбанку не розуміють, що такого громадянства просто не може бути! Нас, кримчан, знову дискримінують і принижують. Коли ж це скінчиться?», – обурений кримчанин.

Карту чоловікові у банку видали, тому що, відповідно до діючого законодавства, кримчанам, котрі мають статус внутрішньо переміщеної особи, банки не мають права відмовляти у наданні своїх послуг.

Нагадаємо, ухвалення у 2014 році закону «Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» призвело до суттєвого та необґрунтованого обмеження конституційних прав і свобод кримчан. 

Керівник ПКГ Ольга Скрипник відзначає, що цей закон запровадив модель, за якою громадяни України з місцем реєстрації на території Криму визнані «нерезидентами» та їхня спроможність користуватися банківськими послугами суттєво обмежена. Окрім того, цей статус «нерезидентів» обмежує таких громадян в отриманні пенсійних и соціальних виплат, нотаріальних послуг.

Кримська правозахисна група та інші правозахисні організації вже кілька років закликають скасувати цей закон. 

17 березня Держбанк України вніс зміни до своєї постанові № 999 від 3 листопада 2014 року й частково спростив доступ кримчан (громадян України з реєстрацією місця проживання в Криму) до фінансових послуг, скасувавши спеціальні норми із застосування валютного законодавства до них.

Таким чином, у питаннях валютного регулювання кримчан мають обслуговувати як резидентів. Проте у всіх інших питаннях статус нерезидента поки що збережено.

«Правозахисні організації рекомендували розробити й винести на розгляд Верховної ради України законопроект про скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» з одночасним ухваленням нового Закону, який регулюватиме питання здійснення економічної діяльності з урахуванням окупації Криму, а на фізичних осіб, котрі не є суб’єктами господарювання, не поширюватиметься», – нагадала керівник КПГ.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top