Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Історії бранців Кремля: активіст і стрімер Осман Аріфмеметов. Переслідування за віру

О. Аріфмеметов з сином. Світлина з родинного архіву

Учитель математики та інформатики Осман Аріфмеметов мешкав разом із своєю родиною – дружиною Аліє і двома маленькими дітьми – в селі Строганівка Сімферопольського району. Після того, як в Криму розпочалися обшуки й арешти кримських мусульман, Осман став активно підтримувати своїх співвітчизників. Він ходив до місць проведення обшуків і відвідував “судові” засідання. Активіст робив і публікував відео з місця подій.

Адміністративний арешт

У лютому 2017 року російські силовики вчинили обшук у будинку Марлена Мустафаєва. Аріфмеметов прийшов до будинку Мустафаєва й знімав відео того, що відбувалося, на свій планшет. Його разом з дев’ятьма іншими кримськими татарами, котрі також прийшли підтримати родину Мустафаєва, затримали й відвезли до поліційного відділку.

22 лютого “суддя Київського районного суду” Сімферополя Віктор Можелянський засудив Османа Аріфмеметова до 5 діб адміністративного арешту.

“21 лютого 2017 я перебував на вулиці Бузковій (Кам’янські дачі «Колективні сади», Сімферополь). Я здійснював відеозапис дій правоохоронних органів на свій планшет. На відео видно, що я прагнув пройти через оточення ЗМОПу (рос. ОМОН, – ред.), проте мені заборонили це зробити. Потім я побачив, як підійшло дуже багато поліціантів, котрі замінили ОМОН в оточенні. З вулиці Бузкової виходила жінка з двома дітьми. Поліціанти, котрі стояли у ланцюгу оточення, відмовилися її пропустити. Пропустили лише після багаторазових вимог з боку громадян.

Прийшов чоловік із гучномовцем і став щось казати. Я побачив, як хлопці почали розходитися, і ось пролунала команда з боку ЗМОПувців, котрі скупчилися тут: «Працюємо, працюємо». Співробітник ЗМОПу викрутив мою руку у такий спосіб, що ледь не випав мій планшет, на який я робив відеозапис”, – розповідав Кримській правозахисній групі Осман після завершення терміну арешту.:

Затримання

Після звільнення з-під арешту активіст продовжив свою діяльність: він так само їздив до місць обшуків і робив відео. Аріфмеметов допомагав родичам затриманих робити передачі до СІЗО, надавав всіляку допомогу родинам, які залишилися без батьків.

За словами дружини Османа Аліє Нежмедінової, активісти неодноразово їздили до Ростову-на-Дону на судові засідання, а потім організовували передачі до ростовського слідчого ізолятору.

“Хлопці виїздили вночі, щоб вранці стати в чергу до СІЗО й зробити передачі, а потім встигнути на судове засідання. Ми, дружини, звикли до того, що наших чоловіків часто немає вдома”, – розповіла Аліє Кримській правозахисній групі.

27 березня 2019 року в Криму співробітники ФСБ, МВД РФ і Росгвардії вчинили обшуки у будинках кримськотатарських активістів, зокрема й в оселі Аріфмеметова. Після обшуків було затримано 24 особи.

Османа Аріфмеметова, стрімера Ремзі Бекірова й активіста Владлена Абдулкадирова затримали 28 березня у Ростові-на-Дону.

“Осман з хлопцями сидів у Макдональдсі. Туди увірвалися у машкарах зі зброєю осіб двадцять, хлопців поклали на підлогу. Потім їх вивезли до лісу і там сильно побили. Мені Осман потім повідомив через адвоката, що його сильно били. Він через це кілька разів втрачав свідомість”, – розповіла дружина Аріфмеметова.

З листа Османа Аріфмеметова: “… Потім завантажили нас трьох до мікроавтобуса, поклавши колінами й лобом на підлогу проміж сидіннями. Викрадачі ходили головами. Привезли нас до лісистої місцевості. Мене тримали за кайданки й били своїми ногами по стегнах, гомілках і сідницях. Вдарили дубинкою у потиличну частину голови, внаслідок чого я кілька разів втрачав свідомість”.

За словами Аріфмеметова, у нього зникла барсетка з речами.

“В барсетці були дорожній килимок для молитви, 16 050 рублів, парфюм, шапка, паспорт громадянина України, український закордонний паспорт. Також зняли з моїх рук наручний годинник, і зник мій мобільний телефон”.

З Ростова-на-Дону Османа везли в автобусі, тримали у кайданках, якими скували руки за спиною. Особисті речі активісту так і не повернули.

Обшук

Обшук у будинку Аріфмеметових вчиняли рано вранці без присутності господарів. Аліє з дітьми ночувала того дня у батьків і про обшук дізналася від родички телефоном і з соцмереж.

Аліє розповіла, що її батька та її брата Османа, котрі відразу поїхали до будинку Аріфмеметових, силовики не пропустили навіть на подвір’я. Аліє потрапила додому лише о 18‑й годині, коли обшук було завершено. У будинку та у подвір’ї було все перевернуто, двері було зрізано болгаркою.

Аліє Нежмедінова з дітьми після обшуку. Автор світлини: А. Сурган, Крим.Реалії

“Я побачила жахливу картину – із запілля витягнули все й кинули біля порогу будинку: коляски дитячі, велосипеди, дошки, закрутки на зиму, – все, що там було. Двері вхідні вибити не змогли і їх вирізали болгаркою разом з коробкою”, – згадує жінка.

 

Пізніше дружина Аріфмеметова дізналася, що в їхньому будинку знайшли якісь дві нові білі книги, заборонені в Росії, яких, за її словами, у них ніколи не було. Аліє розповіла, що в інших активістів також знаходили ці книги. Жінка впевнена, що книги їм підкинули. У будинку під час обшуку також вилучили жорсткий диск комп’ютера, й зникли ключі від шафки з електролічильником.

СІЗО

Османа разом з іншими затриманими у Ростові-на-Дону активістами привезли до управління ФСБ у Сімферополі. Там Аріфмеметову надали можливість зателефонувати дружині та повідомити їй про затримання.

“Київський районний суд” Сімферополя взяв активістів під варту на 2 місяці. Після цього запобіжний захід неодноразово подовжували, як і в інших аналогічних справах.

Про те, що Османа та інших активістів знову етапували до Ростова-на-Дону, родичі дізналися, коли робили спробу передати посилки до СІЗО Криму.

“Передачі у нас не взяли, сказали, що хлопців вивезли”, – розповіла дружина Аріфмеметова.

Осман рідко скаржиться родичам на здоров’я та умови утримання у СІЗО, тому що він не хоче зайвий раз їх хвилювати. Дружина Аріфмеметова Аліє Нежмедінова розповіла, що у Османа з’явилися якісь плями на тілі, йому призначили мазь, яку Аліє передала до СІЗО.

Захисник Аріфмеметова адвокат Олексій Ладін повідомив КПГ, що хворобу вдалося призупинити лише завдяки лікам, які передали родичі, тому що у медсанчастині СІЗО практично немає жодних ліків.

“Мій підзахисний, як і всі, хто тривалий час утримується в СІЗО, має блідий колір обличчя – безсумнівна нестача вітаміну Е, мізерне харчування, тим більше, що у нього, як у віруючого мусульманина, є певні суворі обмеження. Тиск на нього здійснюється через стягнення – догани й карцер. Саме так ми це й розцінюємо, тому що стягнення були оголошені без будь-яких підстав після того, як він заявив, що релігійні переконання не дозволяють йому знімати брюки у присутності сторонніх”, – розповів адвокат.

З 12 до 17 жовтня, за інформацією адвоката, активіст перебував у карцері Сімферопольського СІЗО №1.

«На мого підзахисного склали три рапорти: за особисті нотатки, що їх знайшли під час обшуку камери, за розмови між камерами, які нібито він вів з іншими в’язнями, й за те, що не захотів знімати штани після того, як його доправили із управління ФСБ, де проводилися слідчі дії, знову до СІЗО”, – розповів адвокат. Олексій Ладін готує адміністративний позив проти керівництва СІЗО.

Кримськотатарський активіст і стрімер, фігурант справи “кримських мусульман” Аріфмеметов Осман Фератович, 28 серпня 1985 р. н., зараз утримується у СІЗО Сімферополя. Слідство за кримінальною справою проти нього триває вже сім місяців. Він перебуває під вартою з 28 березня 2019 року. Аріфмеметова звинувачують в участі у діяльності терористичної організації – забороненої в Росії та не забороненої в Україні – релігійній партії «Хізб ут-Тахрір» (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ). 

За інформацією Кримської правозахисної групи, на цей час у “справі кримських мусульман” позбавлені волі 65 осіб. Засуджені і перебувають у колоніях РФ 15 осіб, стосовно 40 осіб тривають слідчі дії, та вони утримуються в СІЗО Криму й Ростовської області. Правозахисники відносять цю справу до переслідувань з політичних мотивів і за релігійною ознакою в окупованому Росією Криму.

 

7 631

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top