Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У новій резолюції Генасамблеї ООН закликали дотримуватися належних умов утримання в’язнів

Вперше у тексті резолюції про ситуацію з правами людини в Криму згадуються правила Нельсона Мандели, в яких описано мінімальні вимоги до утримання в’язнів. Моніторинги Кримської правозахисної групи демонструють, що на цей момент РФ брутально порушує ці правила.

Ухвалена 22 грудня резолюція ГА ООН висловлює глибоку занепокоєність тим, що з 2014 року в Криму використовуються тортури для того, щоб отримати неправдиві свідчення для переслідування за політичними мотивами, у тому числі у справі українського режисера Олега Сенцова.

“Глибоку занепокоєність викликають триваючі довільні затримання та арешти Російською Федерацією громадян України, серед них Володимира Балуха та Еміра-Усеїна Куку, котрі оголосили голодування”, – мовиться у тексті повідомлення.

У резолюції також згадується необхідність моніторингу та обліку медичних потреб усіх громадян України, незаконно затриманих у Криму та Російській Федерації за реалізацію своїх прав людини та основних свобод, зокрема й політичних в’язнів. До проведення такого моніторингу автори резолюції закликають залучити незалежних міжнародних спостерігачів і авторитетний медичний персонал з міжнародних організацій охорони здоров’я, включно із Європейським комітетом із попередження тортур і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Також у тексті резолюції йдеться про необхідність відповідно до міжнародного права домагатися звільнення українських в’язнів, затриманих у Криму та в Російській Федерації, включно з тими, хто оголошував голодування. Також мовиться про необхідність поваги РФ до Організації Об’єднаних Націй та мінімальних стандартів правил поводження із ув’язненими (Правила Нельсона Мандели).

Нагадаємо, Кримська правозахисна група задокументувала численні факти катувань, нелюдського ставлення та катувальних умов утримання у кримських СІЗО та колоніях РФ, що брутально порушують міжнародні норми, зокрема й згадувані у резолюції Правила Нельсона Мандели, по відношенню до українських диверсантів.

Як-от, тортури задокументовано у справі Олега Сенцова, справі “кримських диверсантів”, у справах Олександра Костенка та Андрія Коломійця.

Від адвокатів і родичів політв’язнів постійно надходить інформація про нелюдські умови утримання у СІЗО Сімферополя. Медична допомога в’язням не надається вчасно, а іноді й не надається зовсім. Окремим кричущим випадком катувальних умов утримання є ненадання допомоги та взяття під варту інваліда 1 групи Едема Бекірова, чий діагноз не дозволяє йому перебувати у місцях позбавлення волі.

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top