Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримські провайдери підсилили блокування українських сайтів, – моніторинг

Кримська правозахисна група (КПГ) у листопаді-грудні 2018 року здійснила моніторинг блокування інтернет-сайтів– українських інформаційних ресурсів – на території Криму, зокрема сайтів крупних українських телеканалів. Перевірка доступності сайтів реалізовувалася за допомогою мереж восьми різних провайдерів у семи кримських населених пунктах: «БелНет» (м. Білогірськ), “SevStar” (м. Севастополь), «КСТ» (м. Сімферополь), «Мечта» (м. Сімферополь), «Боспортелеком» (м. Керч), ЯлтаНет (м. Ялта), “SkyLine” (Красноперекопський район), Сиваш.нет (м. Красноперекопськ).

КПГ перевірила 33 сайти, доступ до яких частково або повністю обмежено мінімум в одному з вищезазначених міст

  1. UA:перший, http://1tv.com.ua/(блокують 3 провайдери)
  2. ЧТРК, http://blacksea.tv/(блокують 8 провайдерів)
  3. Цензор http://censor.net.ua/ (блокируют 8 провайдерів)
  4. Еспресо ТВ, http://espreso.tv/(блокують 7 провайдерів)
  5. Гордон, http://gordonua.com/ (блокує 1 провайдер)
  6. ICTV, http://ictv.ua/ru/ (блокують 4 провайдери)
  7. Крим.SOS, http://krymsos.com/(блокують 3 провайдери)
  8. TV, http://liveam.tv/(блокує 1 провайдер)
  9. Меридіан, http://meridian.in.ua/(блокують 4 провайдери)
  10. Новий канал, http://novy.tv/ (блокують 4 провайдери)
  11. QHA, http://qha.com.ua/(блокують 3 провайдери)
  12. След, http://sled.net.ua/(блокують 8 провайдерів)
  13. Спротів.інфо, http://sprotyv.info/(блокують 4 провайдери)
  14. Uainfo, http://uainfo.org/(блокують 5 провайдерів)
  15. Пʼятый канал, http://www.5.ua/ (блокують 8 провайдерів)
  16. Blackseanews, http://www.blackseanews.net/ (блокують 3 провайдери)
  17. События Крыма, http://www.sobytiya.info/ (блокують 4 провайдери)
  18. СТБ, http://www.stb.ua/ (блокують 3 провайдери)
  19. 15 минут, https://15minut.org/(блокують 8 провайдерів)
  20. АТР, https://atr.ua/ (блокують 2 провайдери)
  21. Фокус, https://focus.ua/(блокують 8 провайдерів)
  22. Главное, https://glavnoe.ua/(блокують 8 провайдерів)
  23. ГР https://hromadskeradio.org/ (блокують 8 провайдерів)
  24. ЦЖР, https://investigator.org.ua/ (блокують 2 провайдери)
  25. Крим.реалії, https://ru.krymr.com/ (блокує 1 провайдер)
  26. ДЕПО, https://www.depo.ua/ (блокує 7 провайдерів)
  27. Обозреватель, https://www.obozrevatel.com/ (блокує 3 провайдери)
  28. УП, https://www.pravda.com.ua(блокують 8 провайдерів)
  29. РБК,  https://www.rbc.ua/(блокують 8 провайдерів)
  30. Укрінформ https://www.ukrinform.ua/ (блокують 8 провайдерів)
  31. Лівий берег https://lb.ua/ (блокує 1 провайдер)
  32. Кримська солідарність https://crimean-solidarity.org/ (блокують 4 провайдери)
  33. Главком, https://glavcom.ua/(блокують 6 провайдерів)

Моніторинг засвідчив, що 12 сайтів з цього переліку блокують усі 8 провайдерів. Це сайти: «Чорноморська телерадіокомпанія», «5 канал», «Українська правда», «Цензор.нет», «15 минут», «Громадське радіо», «Укрінформ», «Фокус», «Депо», «След.нет», «РБК», «Главное». Варто відзначити, що у серпні 2018 року сайт «Главное» блокували лише 2 провайдери. А тепер його заблоковано усіма вісьмома досліджуваними провайдерами.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася ще для шести сайтів. Як-от, сайт телеканалу «Еспрессо» у серпні був доступний у сімферопольського провайдера «КСТ» і у керченського «Боспортелекома». Зараз ці провайдери обмежили до нього доступ. Також менш доступними для кримчан стали сайти «ICTV», «Меридиан Севастополь», «Новий канал», «События Крыма», «Uainfo».

До переліку частково заблокованих сайтів додано сайт об’єднання «Кримська солідарність», створеного у жовтні 2018 року. Сайт майже відразу заблокували в Криму. Станом на грудень 2018 року його блокують мінімум 4 провайдери. Також до списку заблокованих ЗМІ увійшов сайт «Лівий берег», доступ до нього обмежує ялтинський провайдер. Доступність цього сайту не перевірялася у попередніх моніторингах.

Водночас сайти «Blackseanews» і «Гордон» у грудні 2018 року блокує менше провайдерів, ніж у серпні.

У цілому сімферопольський провайдер «Мечта» блокує 31 сайт із загального списку моніторингу. Білогірський  «БелНет» блокує 26 сайтів з цього переліку, Красноперекопський «Skyline» – 25 сайтов. Ялтинський «Ялтанет» і сімферопольський «КСТ» блокують по 20 сайтів, а красноперекопський «Сиваш.нет – 15 сайтів. Керченський «Боспортелеком» блокує 14 сайтів, севастопольський «Севстар» – лише 13.

Окрім того, усі вісім провайдерів блокують доступ до соціальних мереж Лінкедін і Телеграм.

При цьому лише кілька сайтів заблоковано із посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному із сайтами просто не встановлюється з’єднання чи на екрані з’являється напис «Помилка 403».

Скріншот: Роз’яснення Ялтинського провайдера «Ялта.нет» про блокування сайтів

Провайдери блокують навіть ті сайти, які не занесені до реєстрів заборонених у Росії. Підстави для обмеження доступу до таких ресурсів відсутні навіть у законодавстві РФ. Моніторинги, здійснені у липні та жовтні Лабораторією цифрової безпеки спільно із Кримською правозахисною групою, підтвердили, що кримські провайдери блокують як мінімум 8 українських сайтів, яких немає у списках Роскомнагляду. Такі дії провайдерів засвідчують вибіркові та незаконні блокування українських інформаційних сайтів в Криму.

Результати моніторингу підтвердили тенденцію подальшого обмеження свободи слова та доступу до інформації на півострові. Кількість заблокованих у Криму сайтів у порівнянні із минулим моніторингом збільшилась. При цьому, у підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму розпалюється ненависть до українців, мусульман і кримських татар, до інших груп. Масштабне блокування українських інформаційних ресурсів в Криму позбавляє кримчан вільного доступу до інших поглядів і суджень, робить їх більш схильним до агресивної пропаганди РФ, зокрема й воєнної. Блокування українських ЗМІ у Криму, поєднані із агресивним розпалюванням ненависті до українців, уможливлюють більш ефективний вплив на свідомість молодих людей призовного віку. При цьому мілітаризація свідомості, розпалювання ненависті та блокування альтернативних джерел інформації використовується РФ для скоєння військового злочину – мобілізації мешканців Криму до армії державки, що окупує, а також для пропаганди добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Необґрунтоване обмеження доступу до інформації є брутальним порушенням фундаментальних прав людини. Кримчан, власне, намагаються позбавити можливості узнавати інформацію про Україну та проблеми, що є актуальними для українців в Криму, тобто підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшу кількість таких фактів від мешканців півострова. Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами агресивної російської пропаганди.

 

6 835

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top