Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Російським сайтам заборонено публічно повідомляти про співробітництво з ФСБ

Доступ спецслужб РФ до приватного листування людей у російських мессенджерах, поштових сервісах і соціальних мережах став абсолютно таємним.

Документ, що запроваджує нові вимоги для організаторів поширення інформації у мережі Інтернет, опублікований на порталі правової інформації РФ.

Постанова Уряду РФ № 21 «Про внесення змін до Правил взаємодії організаторів поширення інформації в інформаційно-телекомунікаційній мережі «Інтернет» з уповноваженими державними органами, що здійснюють оперативно-пошукову роботу чи забезпечення безпеки Російської Федерації» датовано 18 січня.

Документ додає кілька змін до систем взаємодії поширювачів інформації в Інтернеті та спецслужб, тут конкретизується, що взаємодія здійснюється через використання обладнання та програмно-технічних засобів.

Зокрема, до п. 6 Правил додано новий абзац, що містить зобов’язання для поширювачів інформації зберігати у таємниці будь-які відомості про своє співробітництво зі спецслужбами.

«Організатор поширення інформації під час взаємодії з уповноваженими органами забезпечує відповідно до законодавства РФ нерозголошення будь-якої інформації про конкретні факти і зміст такої взаємодії третім особам», – мовиться у тексті Постанови.

Раніше документ, до якого додали зміни, теж містив вимоги зберігати таємницю, проте вони не були такими категоричними.

Нова норма поширюється на організаторів надання інформації, повний перелік яких є на сайті на сайті Роскомнагляду. До списку входять найкрупніші російські поштові сервери Yandex, Mail.ru, Rambler.ru, а також найбільш популярні в РФ і Криму соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники». Окрім того, у списку є відомий мессенджер «Телеграмм», сайт знайомств Mamba та багато інших російський інтернет-сайтів.

Ця постанова де факто буде застосовуватися й у окупованому РФ Криму. Тому експерти КПГ з метою безпеки кримчан настійливо рекомендують мешканцям півострова не користуватися такими сайтами для обміну особистими повідомленнями.

Фактично для спецслужб узаконено можливість спостерігати за людьми через програми, які тепер будуть шпигунськими вже не у прозивному сенсі, але у прямому. І це не залежить від волі організаторів поширення інформації, котрих контролює Росія. За цими правилами, навіть організатори не будуть знати, хто й що встановив на їхніх сайтах і за ким саме здійснюється стеження.

У пункті 5 документа зазначено, що увесь обсяг інформації з цих сайтів буде контролюватися ФСБ РФ, а організатори поширення інформації неспроможні нікому сказати про те, що їх підключено до обладнання ФСБ.

Експерт з цифрової безпеки Микола Костинян нагадав кримчанам про основні правила безпеки у мережі Інтернет:

«Якщо ви хочете листуватися про щось, через що можете постраждати ви самі чи страждатимуть ваші співрозмовники (за екстремізм, тероризм тощо), не варто листуватися з цього приводу у російський сервісах на кшталт Mail.ru, Yandex.ru, Rambler.ru, «Вконтакте», «Одноклассники», «Телеграмм» і таке інше.

Все, що працює в юрисдикції РФ, вам для такого спілкування не годиться.

Все, що ви пишете й робите у таких сервісах, доступне (й раніше також було доступним) для російських силовиків.

Якщо хто-небудь, зараз чи у майбутньому, може постраждати через ваше листування і/або інші дії у російських соціальних мережах, пошті та інших сервісах, – то від таких листувань і дій (пости, лайкі, коментарі, місце розташування, світлини, відео, музика тощо) варто відмовитися»,– розтлумачує експерт.

Нагадаємо, раніше Микола Костинян розробив для мешканців Криму детальну інструкцію про те, як не постраждати за пости, лайкі, шейри.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top