Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Справа Володимира Балуха – промовистий приклад переслідування українців в Криму

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник розповіла в Стокгольмі про політичне переслідування Володимира Балуха, котрий став символом України в Криму.

Володимир Балух – відомий український активіст, кримський фермер. Після початку окупації Криму Росією В. Балух публічно заявив, що приєднання Криму до Російської Федерації є незаконним. Протестуючи, він встановив національний прапор України на даху власного будинку. В оселі активіста тричі вчиняли незаконні обшуки, й кожного разу силовики знімали з даху та забирали українське знамено, але українець знов й знов встановлював прапор.

8 грудня 2016 року співробітники ФСБ зробили третій необґрунтований обшук у будинках активіста та його матері. Роздольненський «суд» ув’язнив активіста та звинуватив його у «незаконному володінні зброєю».

Захист Володимира Балуха довів невинність активіста в «суді», а також вказав на підробку доказів у справі активіста, зокрема, виявив вагомі порушення під час обшуку та інших слідчих дій. Проте «суддя» не прийняв аргументи захисту та підтримав обвинувачення.

4 серпня 2017 року, не дотримавши основних положень у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права, Кримський окупаційний суд ухвалив вирок українському активістові Володимиру Балуху. «Суддя» Марія Бедрицька засудила його до трьох років і семи місяців обмеження волі, а також оштрафувала на 10 тисяч рублів.

«Проте навіть цього покарання було для влади не досить. Вже після ухвали вироку проти В. Балуха було відкрито нову кримінальну справу. Зараз активіст перебуває у слідчому ізоляторі у Сімферополі, він потребує медичної допомоги», – відмітила О. Скрипник.

«В. Балух – промовистий приклад переслідування українських активістів в Криму, проте далеко не поодинокий. Українських активістів переслідують в адміністративному та кримінальному процесах за акти проукраїнської діяльності, їх залякують та примушують залишити Крим. Також їм заборонено проводити будь-які мирні зібрання. Нещодавно вимушений був залишити Крим лідер Українського культурного центру Леонід Кузьмін», – додала українська правозахисниця.

Ольга Скрипник зазначила, що в Криму відбувається системне знищення освіти українською мовою: «Кількість учнів, котрі навчаються українською мовою в кримських школах, за інформацією Кримської правозахисної групи, за останні 3 роки скоротилася в 36 разів. Відповідно, в 31 раз за той самий період зменшилась кількість українських класів».

Круглий стіл «Права людини в Криму та на Донбасі під російською окупацією» за участю провідних правозахисних організацій України проводить Міжнародний центр Улофа Пальме у співробітництві з Посольством України у Швеції.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top