Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Путіну не вдалося зробити міжнародний злочин частиною норми для народів”: Третий Парламентський Саміт Кримської платформи

Сьогодні у столиці Латвії, Ризі, розпочався другий день Третього Парламентського Саміту Кримської платформи за участі понад 40 країн світу та міжнародних організацій.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що саме з захоплення Криму почався напад Росії на систему міжнародного права.

“Проте Путіну не вдалося зробити міжнародний злочин частиною норми для народів”.

Зеленський наголосив, що статут ООН базується не на нормалізації війни, а на досягненні справжнього миру.

“Майже два роки тому на саміті G20 в Індонезії я запропонував Формулу Миру, яка може відновити повну дієвість цілей та принципів статуту ООН і реально захистити життя від агресії. І йдеться не лише про Україну”, — наголосив Володимир Зеленський

Він зауважив, що якщо війна закінчиться справедливо, то кожен народ у світі зможе бути певним, що світові вистачить сил і єдності, щоб захистити міжнародне право. “Ніде у світі не повинно бути сили у таких слів, як окупація, полон, депортація. Обовʼязково маємо досягти справжнього миру”, — Президент України Володимир Зеленський.

Зі вступним словом виступила Спікерка Сейму Латвії Дайга Мієриня. Вона наголосила, що Кримська платформа є результатом колективних зусиль привернення уваги до російської агресії, до репресивної діяльності росіян в Криму та на території інших окупованих регіонів України. Спікерка підкреслила, що учасники Саміту працюють задля відновлення миру в Україні та у всьому регіоні.

Крім того, Дайга Мієриня нагадала, що міжнародна підтримка країн Балтії під час Радянської окупації стала ключовою у відновленні їх незалежності. Саме тому міжнародна консолідація у підтримці України сьогодні та невизнання російської окупації українських територій є необхідною.

“Ми маємо продовжувати повторювати як мантру: Крим — це Україна. Наше завдання однозначно і недвозначно сказати: міжнародна спільнота не буде закривати очі на російський імперіалізм”, — наголосила Дайга Мієриня.

Наступною слово взяла Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Силіня. Вона нагадала, що головна мета —  досягти справедливості та миру в Україні. Прем’єр-міністерка наголосила, що Україна може перемогти російського агресора, якщо міжнародні партнери нададуть всю необхідну політичну та військову допомогу Україні.

Евіка Силіня наголосила на солідарності Латвії з Україною: “Латвійці пам’ятають, як це жити під гнітом російської окупації. Те, що Росія робить в Криму та інших частинах України з 2014 року, нагадує 50 років Радянської окупації Латвії. Росія вбиває українців, викрадає українських дітей, репресує кримських татар. Україна чинить спротив і дає відсіч. Українська боротьба — це натхнення для всього світу”.

Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України, також виступив з вітальним словом на Третьому Парламентському Саміті Кримської платформи. У своєму зверненні він провів історичні паралелі між Радянською окупацією Латвії та Російською агресією щодо України: “Окупація Латвії, депортація кримськотатарського народу і сучасна агресія Росії щодо України є ланками одного ланцюга російської ненависті й безкарності”. 

Крім того, Руслан Стефанчук зауважив, що Україна бореться вже з двома ядерними державами та однією державою, яка впевнено рухається до статусу ядерної. І саме одна з цих держав — Росія — прагне повністю знищити Україну та її народ.

Наступною слово взяла Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже.

“Тут, у Ризі, ми розуміємо важливість ніколи не визнавати окупацію російською, брутальною кривавою імперією. Попри те, що перспективи звільнення можуть здаватися часом примарними, й незалежно від того скільки триватиме окупація, дозвольте мені висловити непохитну впевненість у тому, що Латвія ніколи не визнає окупацію Криму, Севастополя, інших міст та регіонів України. Ми сподіваємось на якнайшвидше відновлення територіальної цілісності України”, — підкреслила міністерка.

Байба Браже нагадала, що війна не розпочалася 24 лютого 2022 року, війна розпочалася у 2014 році, коли Росія грубо порушила територіальну цілісність України. Протягом років російської агресії Росія вбила тисячі цивільних людей та продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру, лікарні та критично важливу інфраструктуру України. Міністерка наголосила, що Росія становить загрозу для безпекової ситуації у всьому світі, тому пора покласти цьому край.

Перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял у своїй промові наголосив: “Вже 11-ий  рік внаслідок злочинних дій Росії, окупований Крим є територією безправ’я та страху, територією, де відбуваються політичні репресії, насильницькі зникнення людей, тортури й жорстоке поводження, системні порушення фундаментальних прав людини”.

Наріман Джелял поділився, що російський окупаційний режим продовжує заселяти Крим росіянами, використовує російську систему освіти та засоби масової інформації для викривлення свідомості, заміни ідентичності українських громадян на окупованому півострові. Спікер наголосив, що саме з цією метою, послідовно знищується справжня історична та культурна спадщина українців та кримських татар.“Наша позиція має бути чіткою: війна Росії проти України розпочалася в Криму, і його звільненням вона має завершитися. Будь-які пропозиції залишити Крим окупантам не призведуть до бажаного справедливого миру”, — заявив Наріман Джелял.

У рамках Третього Парламентського Саміту Кримської платформи відбулася перша частина Пленарного засідання. Пленарна сесія розпочалася з виступу Богдана Бернацького, представника Експертної мережі Кримської платформи, який висвітлив питання, що стосуються санкцій та політичного виміру цих санкцій.

“Завдяки наполегливій праці та послідовній підтримці можна побачити, що велика кількість російських пропагандистів, військових злочинців та працівників промислового комплексу зазнають дій санкцій”, — наголосив Богдан Бернацький.

Представник Експертної мережі підкреслив необхідність посилення санкційної політики на парламентському рівні та закликав до активізації співпраці з країнами Глобального Півдня, щоб стимулювати прийняття ними законодавчих заходів, спрямованих на підтримку санкцій проти Росії. Він також зазначив, що слід розширювати як персональні, так і секторальні санкції, роблячи їх більш точковими та ефективними для досягнення стратегічних цілей.

Спікерка нижньої палати Парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова наголосила на важливості продовження підтримки України та окупованих територій України, зокрема Криму: “Крим посідає важливе місце і ми повинні зробити все можливе, щоб тема окупації Криму не зникала з поля зору громадськості. Ми переконані, що повернемо свободу мешканцям Криму”.

Більше про пленарне засідання в рамках парламентського Саміту Кримської платформи тут

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top