Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ситуація у сфері свободи слова у Криму значно погіршилася – правозахисниця

Ситуація у сфері свободи слова на території окупованого Криму значно погіршилася. Про це на міжнародній конференції з людського виміру ОБСЄ у Варшаві заявила менеджерка з міжнародної адвокації «Кримської правозахисної групи» Ірина Баран.

За її словами, російська влада розширила свої інструменти тиску на місцевих жителів, у тому числі запровадивши нове законодавство, яке дозволяє штрафувати та позбавляти свободи за вираження проукраїнської позиції, пишуть Крим.реалії

Як зазначається, правозахисники задокументували понад 850 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за дискредитацію російської армії. До таких дій найчастіше відносили розміщення в соцмережах українських прапорів, згадки про те, що Крим є окупованою територією чи територією України, слогани на кшталт «Слава Україні» та «Сімферополь чекає».

Також Баран нагадала, що на сьогоднішній день налічується понад 220 українських громадян, які позбавлені свободи у кримських політично мотивованих справах.

За весь час з початку анексії лише 10 політв’язнів було звільнено в результаті обмінів, серед них лише одна жінка. З цієї причини правозахисниця закликала докладати зусиль для звільнення інших жінок-політв’язнів, які залишаються зараз у російських в’язницях.

У Росії та на окупованих нею територіях силовики переслідують проукраїнськи налаштованих жителів. Проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок подібних скарг кримчан затримують і притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за «дискредитацію» армії РФ.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top