Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«10 років окупації Криму – 10 років спротиву»: правозахисники провели захід у Варшаві

Щонайменше 220 мешканців Криму (серед них 15 журналістів) залишаються за гратами за сфабрикованими справами як політичні в’язні. Російська влада продовжує кримінальні і адміністративні переслідування кримчан.  Про це у Варшаві говорила менеджерка з міжнародної адвокації КПГ Ірина Баран.

Центр прав людини ZMINA, “Крим SOS” та Кримська правозахисна група провели 1 жовтня паралельний захід “Життя в неволі: 10 років окупації українського Криму та спротив російській агресії” в межах Варшавської конференції з людського виміру за підтримки Постійного представництва Ірландії в ОБСЄ та Фундації Дому прав людини.

Учасники заходу підкреслили, що кримський півострів залишається де-факто під контролем Російської Федерації. Він перетворився на відкриту в’язницю, де мешканці живуть під постійним ризиком переслідувань, катувань, насильницьких зникнень, позасудових покарань, примусової паспортизації та призову до російської армії й індоктринації. Однак десятиліття утисків і переслідувань не знищили людську віру і демократичні цінності. Мешканці Криму залишаються незламними, перетворивши 10 років страждань на 10 років опору.

За словами Ірини Баран, було звільнено лише 10 громадян України, жителів Криму за період окупації в рамках обмінів, з них лише одна – звільнена жінка, Лєніє Умерова

Сподіваємося, що такі повернення будуть можливі в майбутньому, в т.ч будуть звільняти ув’язнених жінок. 
Ситуація з політвʼязнями погіршується тим, що багато з них мають серйозні проблеми зі здоров’ям і не отримують належного лікування. Наприклад, стан активістки Ірини Данилович наразі критичний, вона не отримує належної меддопомоги, стан її здоров’я погіршується. Нещодавно помер її батько, який багато зробив для того, щоб світ дізнався про справу Ірини, але він не зміг побачити звільнення своєї дочки. Інший випадок – Галина Довгопола, яку звинуватили в шпигунстві, але насправді вона просто публічно виступала проти окупації Крим. У віці 66 років вона отримала 12 років ув’язнення, що прирівнюється до смерті в її віці. Дуже важливо підкреслити, що за будь-якими цифрами стоять людські життя. Отже систематичне та постійне підвищення обізнаності про цих осіб наблизить їхнє звільнення“, – підкреслила Ірина Баран.

 

Крім того, учасники заходу обговорили загальну історію порушень прав людини за 10 років окупації, тему Криму у контексті переслідувань на новоокупованих територіях; чорний список суддів та інших осіб, відповідальних за політично вмотивовані переслідування.

Особистою історією боротьбі з окупантами поділилися Наріман Джелял, звільнений політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та Февзі Мамутов, брат політв’язня Алі Мамутова.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top