Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Інформаційна війна: як розпізнати фейк та дезінформацію

Що не можна говорити в Криму, якими є російські методи впливу та як убезпечитися від впливу російської пропаганди? Про це в ефірі «Голос Криму» говорили військовий експерт Владислав Селезньов та медіаекспертка Ірина Сєдова.

«Найбільш поширено у Криму, це штрафують за дискредитацію так званої російської армії. За те, що запостив у соцмережах український прапор, сказав «Слава Україні» словами просто на вулиці. Також можуть позбавити волі на 15 діб за те, що ти запостив тризуб у соцмережах. Також за пісню «Червона калина» можуть посадити на 15 діб і такі випадки ми теж фіксуємо», − зазначила медіаекспертка.

Сєдова додала, що іноді окупанти відкривають кримінальні справи за буцімто фейки про російську армію − будь-що, що не сподобається представникам російської влади.

Вона зауважила, що яскравими прикладами пропагандистів у Криму є Олександр Таліпов, який має багато підписників у соцмережах та закликає до переслідування жителів, які підтримують Україну у будь-який спосіб.

«Також є пропагандисти, які обслуговують режим, і ми підозрюємо, також працюють на ФСБ. Олег Крючков − журналіст, який до окупації працював на державних та українських загальнонаціональних каналах, а потім перефарбувався і обслуговує режим, так само розповсюджує фейки та дезінформацію дуже потужно», − вказала Сєдова.

На запитання, як убезпечити себе від впливу російської пропаганди, медіаекспертка порадила не вмикати російські телеканали та не читати російські соцмережі.

«Якщо інформація емоційно зачіпає, жах, ужас − можна одразу не читати, це точно буде фейком. І не дивіться російське телебачення, бо воно все спрямоване на те, щоби викривити реальність і воно є зброєю. Російське телебачення, особливо державне, і те, яке контролюється державою, опосередковано через олігархів, це інформаційна зброя», − наголосила Сєдова.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top