Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Тема Криму в іноземних медіа: як часто та в якому контексті пишуть про півострів в Європі та на Близькому Сході

Тема Криму доволі широко представлена в європейських медіа. Однак контекст інформації та позиція – проукраїнська, проросійська чи нейтральна – в тій чи іншій країні різний.

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна повідомила Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, співкоординаторка Експертної мережі Кримської платформи.

«Ми намагалися взяти хоча б частину європейських країн і там ми аналізували декілька європейських країн, ЗМІ ми брали мовами цих країн, не англомовні. Ми хотіли подивитися – що читає місцевий читач своєю мовою. Ми дослідили декілька країн. В Європі ми взяли Німеччину, Румунію, Польщу, Італію, Нідерланди, Угорщину, Швейцарію, Францію та Швецію – ми дослідили їхні топмедіа стосовно теми Криму. Зрозуміло, що Крим там в принципі доволі добре представлений   – він згадується доволі часто, здебільшого в контексті бойових дій. Але водночас треба розуміти, що там доволі багато проросійських наративів щодо Криму, приналежності Криму та майбутнього Криму», – зазначила Ольга Скрипник.

За її словами, згадування Криму в нейтральному контексті найбільше спостерігається в  ЗМІ Швейцарії. Що стосується проукраїнської або проросійської  представленості, то, наприклад, серед європейських країн з проукраїнською позицією найбільше публікацій у ЗМІ Швеції, Польщі та Румунії. Що стосується більш проросійського забарвлення згадування Криму, то таких медіа більше в Італії, Франції та Нідерландах.

«Це не означає, що це про політичну позицію, я підкреслю, що це не урядові позиції. Це просто те, як згадується Криму у цих медіа», – додала Ольга Скрипник.

В проаналізованих європейських медіа згадка про кримських татар лише 3% від загальної кількості згадок про Крим в цілому.

Одна з частин дослідження стосувалася Близького Сходу. Там, наприклад, тема кримських татар згадується частіше, Крим висвітлюється доволі часто, але в більшості з проросійською позицією.

«Там дуже активно працює пропаганда арабською мовою  і ми в принципі  навіть просто не можемо впливати. Більшість ЗМІ висвітлює тему Криму в контексті проросійських наративів і це є дуже негативним для нас», – зауважила голова правління Кримської правозахисної групи.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top