Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Обшуки в Криму – це форма тиску на людей – Скрипник

В окупованому Криму проходять обшуки у житлі кримських татар, зокрема тих, чиї рідні воюють у лавах Збройних сил України. Про це заявила голова правління Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник у коментарі Суспільне Крим.

Вона наголосила, що такі обшуки почалися ще у березні 2022 року.

“Це тоді ФСБшники назвали роз’яснювальні бесіди про те, що вони не мають контактувати, вони не мають передавати інформацію своїм, що це може бути розглянуто, як шпіонаж і все інше. Ми розуміємо, що в них є списки людей за якими дивляться окремо, додатково ризик для родин військовослужбовців та інших державних службовців України”, — зауважила Скрипник.

Вона наголосила, що ці люди знаходяться в заручниках окупаційної влади. Скрипник додала, що це стандартна тактика окупантів.

“Зараз можливо знов оновлюють списки, тому що ця робота йде постійно і вони не перший раз навідуються до кримськотатарських родин”, — додала вона.

Водночас правозахисна ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” з посиланням на представників правозахисної ініціативи “Irade” повідомляє, що 4 вересня подібні обшуки пройшли в будинку батьків Ісмаїла Халікова, який раніше обіймав посаду Представника омбудсмена з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Заходи пов’язані з інформацією про його службу в ЗСУ.

“Всупереч поширеній останнім часом практиці, цього разу “маски-шоу” не штурмували будинок і не вкладали всіх обличчям у підлогу. Зачитали постанову на проведення огляду і навіть забезпечили реальну присутність “представників громадськості”, які зазвичай фігурують тільки на папері. За підсумками огляду було вилучено один мобільний телефон”, — йдеться в повідомленні.

Голова правління КПГ впевнена, що подібні дії силовиків є тиском на людей.

“Це дійсно форма тиску, оскільки ми розуміємо, що це, в першу чергу, натяк, те що ми у вас на карандаші, скажемо так. І потенційно це теж загроза, і в будь-який момент може бути сфабриковано справи проти таких людей”, — вважає Скрипник.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top