Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Які законопроєкти для захисту постраждалих від війни мають ухвалити під час нової сесії ВРУ – дорожня карта

Представники Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, підготували дорожню карту законопроєктів до чергової, дванадцятої сесії Верховної Ради України, яка розпочала свою роботу 3 вересня 2024 року. У цій карті наведено законопроєкти, які депутатам варто ухвалити вже зараз, щоб захистити постраждалих від війни українців, або такі, які не варто ухвалювати без доопрацювання або взагалі не варто ухвалювати, щоб не нашкодити людям ще більше.

Так, на третій рік великої війни досі не розв’язано питання реінтеграції деокупованих територій України та населення, відновлення державної влади на цих територіях, належного відшкодування потерпілим та інше.

“Відсутність координації серед народних депутатів України, брак системного підходу в розв’язанні нагальних проблем призводить до реєстрації значної кількості законопроєктів, які пропонують різні зміни до одного й того самого закону чи навіть до однієї й тієї самої статті одного закону, не враховують раніше ухвалених законів, а також існування певних правових механізмів на підзаконному рівні”, – зауважують правозахисники.

Зокрема, представники правозахисних організацій закликають ухвалити законопроєкт №10256, який пропонує створити Реєстр постраждалих від війни людей. Такий реєстр матиме централізовану інформацію про видатки держави та державного сектору економіки, які пішли на відшкодування збитків потерпілим, надання їм соціальної підтримки, а також облік шкоди життю та здоров’ю.

Інший важливий документ, який також варто ухвалити, – законопроєкт №11122, що допоможе захистити права українців, свободу яких обмежила Росія. Цей проєкт урегульовує сплату ЄСВ (єдиного страхового внеску) за незаконно утримуваних людей. Сплачуватиметься ЄСВ з державного бюджету в розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок за кожну людину. Національна соціальна сервісна служба України має стати страхувальником таких людей.

Також у дорожній карті є один “червоний” законопроєкт, який варто відхилити, – №10355, що пропонує зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України та переліку законів у контексті виплат пенсій засудженим за злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку. Виплата пенсії цим людям на час відбування покарання буде в мінімальному розмірі. Правозахисники коментують, що такі обмеження стосуватимуться й людей, які є підозрюваними чи обвинуваченими в скоєнні злочинів:

“Цей законопроєкт порушує фундаментальні принципи Конституції України. А в разі його ухвалення існує висока ймовірність оскарження рішень відповідно до цього законопроєкту, зокрема й у Європейському суді з прав людини”.

Дорожня карта також містить проєкти законів, які варто доопрацювати перед ухваленням, – таких законопроєктів п’ять. Ознайомитися з повним документом від правозахисників можна тут.

На початку цього року, у лютому, правозахисники вже готували подібний перелік законопроєктів, він частково дублює законотворчі ініціативи, які є в актуальній карті.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top