Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримського татарина Рустема Османова катують в російській колонії через українське громадянство

Кримського татарина Рустема Османова, якого засудили на 6 років за буцімто участь у батальйоні Челебіджихана, не випускають зі штрафного ізолятора, б’ють та не надають необхідну медичну допомогу через його українське громадянство.

Як повідомив Рустем Османов, перше стягнення він отримав, як опинився в колонії в місті Донський в Тульській області в Росії (ФКУ ИК-1 УФСИН России по Тульской области, РФ). Його покарали за те, що не вказав в описі особистих речей туалетний папір. З прибуття в колонію та загін, пише Османов, співробітники адміністрації та вірні їм ув’язнені почали створювати нестерпні умови життя, зокрема, загрожували, принижували, ображали, а щойно з’явилася можливість – побили через українське громадянство.

“Я написав заяву про злочин, у мене були зламані ребра, реакції на заяву не було. Пізніше представники адміністрації самі почали загрожувати мені притягненням до кримінальної відповідальності та створенням нестерпних умов у колонії”, – повідомив політв’язень.

Після переведення в інший загін знущання не припинилися, тому на знак протесту та побоюючись за свою безпеку, Османов зняв з одягу бирку з ім’ям, за що був поміщений до штрафного ізолятора.

“Після цього я із ШІЗО не виходив: щойно закінчувався черговий термін, приходив співробітник колонії та повідомляв, що термін продовжили без пояснення причин. Мене не викликали на комісію, не оглядали медикі. У ШІЗО я перебуваю з 16 липня і досі. Тут нестерпні умови: камера сира та холодна, сильний запах каналізації. Через ці умови мене постійно нудить, паморочиться в голові, неприємні відчуття в роті, я почав кашляти кров’ю”, – повідомив Рустем Османов.

Медичну допомогу Османову не надають, незважаючи на численні звернення. Крім того, у Османова є пухлина на куприку, яка сильно болить, проте ефективних знеболюючих йому не видають.

Не може Рустем Османов і отримувати листи чи посилки від рідних, йому заборонено отримувати кореспонденцію.

Крім того, Османов повідомив, що в колонії знаходиться ще один кримський татарин на ім’я Сервер, засуджений за терористичною статтею.

(Йдеться про засудженого на 13 років позбавлення волі фігуранта другої Бахчисарайської групи “справи Хізб ут-Тахрір” Сервера Зекір’яєва. Його дружина заявила про те, що його катують у виправній колонії №1 Тульської області РФ – КПГ).

“Він із Криму має українське громадянство, як і я, йому створили такі ж проблеми, як мені: постійно переслідують, не дають нормально відбувати свій термін”, – повідомив Османов.

  • к повідомляла КПГ, в квітні кримське «ФСБ» повідомило, що Рустема Османова затримали у квітні 2022 року «під час спроби в’їхати до Криму через автомобільний пункт пропуску “Армянськ”». «З’ясовано, що підсудний у 2016 році, перебуваючи на території України, доброхітно вступив до лав батальйону, де здійснював матеріальне й продовольче забезпечення діяльності батальйону, а також брав участь у його воєнізованій охороні», – йшлося у повідомленні.
  • ФСБ порушило проти Османова кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК РФ (Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому, так само як участь у збройному конфлікті чи військових діях з цілями, що суперечать інтересам Російської Федерації).
  • У серпні «Білогірський районний суд» Криму засудив Рустема Османова до 6 років ув’язнення за буцімто участь у «Батальйоні імені Номана Челебіджіхана».
  • Наприкінці грудня 2022 року Рустем Османов передав лист, у якому розповів про те, як його викрали у Генічеську та катували.
  • Пізніше повідомлялось, що в колонії Османова змушували прийняти російське громадянство і вербуватись на війну в Україні.
  • У травні 2024 року Османов повідомив, що наглядачі колонії регулярно жорстоко б’ють його та погрожують вбивством.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top