Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Колишнього імама з інвалідністю помістили в психлікарню, де він схуд на 12 кілограмів

Колишній імам мечеті в селі Лобаново і політв’язень з інвалідністю 2-ї групи Ремзі Куртнезиров місяць провів на судовій психіатричній експертизі.

Політв’язня направили до “Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні №1”, незважаючи на наявність серйозних захворювань і призначений у зв’язку з цим домашній арешт. Він схуд на 12 кілограмів. Про це «Кримській солідарності» розповіла його донька Еміне Іслямова.

Інспектор забрав Куртнезирова на психіатричну експертизу в рамках попереднього слідства 18 липня і доправив до лікарні, де той провів чотири тижні, незважаючи на те, що у колишнього імама оформлено безстрокову інвалідність. Він переніс три інсульти, трепанацію черепа, хворіє на цукровий діабет, страждає від високого артеріального тиску, а правий бік тіла у нього повністю не працює.

За словами Еміне Іслямової, весь цей час жодного зв’язку з батьком у родини не було. Відвідувати його також не дозволили. Додому колишнього імама привезли 15 серпня.

«Як зайшов у двір, ми одразу помітили [що він так сильно схуд]. Він дуже змінився. <…> Ця експертиза була примусова. Хоча він і так хворий, [у ФСВП] сказали, його все одно покладуть [до лікарні], опитуватимуть», — сказала Еміне Іслямова.

Вона додала, що у лікарні були «погані умови». Куртнезиров лежав у палаті з психічно хворими людьми. Загалом у кімнаті перебувало 11 осіб.

«Там дуже сильно смерділо, ці люди не купалися. Туалет був загальний – жодних перегородок. Купатися теж – кабінок немає, все спільне», — додала дочка імама.

Раніше адвокат Еміль Курбедінов пояснював, що згідно із законом, слідчі не повинні проводити обов’язкову психіатричну експертизу у справах про тероризм.

«Але ФСБ вирішила налагодити цей конвеєр і вже кілька років практикує такий сценарій, “проганяючи” політв’язнів через психіатричні лікарні. <…> Приміщення до лікарні – це більше формальність. Від слідчих чуєш такий привід [навіщо це робиться]: “А раптом він почне під дурня косити?”», – зазначав адвокат.

Вранці 5 березня 2024 року у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму силовики провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня суд обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО. Усіх чотирьох активістів раніше притягували до адміністративної відповідальності за підтримку раніше заарештованих співвітчизників на судах. Крім них, були затримані Алі Мамутов, Енвер Халілаєв, мешканець Джанкоя Наріман Аметов, імам Вохид Мустафаєв та активіст Арсен Кашка.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top