Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі»: фотодокази знущань російських окупантів над кримськотатарським народом

У центрі Хмельницького правозахисники облаштували одноденну вуличну фотовиставку та пропонували містянам написати листи політичним в’язням. 

Фотовиставка «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» – це 48 світлин та інформаційних площин, які були викладені на площі перед ТЦ «Дитячий світ» у формі кримськотатарського герба – тамги. Експозиція об’єднала фотографії, що були зроблені громадянськими журналістами, які ризикуючи своїм життям, фіксували незаконні арешти, обшуки, судові розправи та інші злочини російських окупантів щодо кримськотатарського народу з початку окупації Криму.

Фотовиставка «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» експонується у п’яти обласних
центрах – Одесі, Івано-Франківську, Львові, Хмельницькому та Дніпрі.

Фото: Зміна

За десять років окупації півострову Росія майже повністю знищила свободу слова і незалежну журналістику. Велика кількість кримських видань припинила свою діяльність ще у 2014 році, а багато професійних журналістів вимушені були покинути півострів. Ці події сприяли виникненню у Криму такого явища як громадянська журналістика.

«Метою фотовиставки є привернення уваги громадськості до ситуації з правами людини в окупованому Криму, становища політичних в’язнів, яких утримує російська влада. На світлинах фотовиставки зображені незаконні арешти кримських татар, обшуки в їхніх будинках та судилища за сфабрикованими кримінальними справами. Це майже 100 квадратних метрів фотодоказів знущань російських окупантів над кримськотатарським народом. Виставка приурочена до 10-ти років російської окупації Криму, щоб підбити підсумки та окреслити всі ті злочини, які чинить російська федерація на окупованій нею території», – зазначила Вікторія Нестеренко, правозахисниця, менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA.

Здебільшого громадянські журналісти – це кримськотатарські активісти та родичі політичних в’язнів. Зараз у цьому списку 17 імен, серед яких журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко, громадянські журналісти Амет Сулейманов, Ірина Данилович, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов та інші.

Оскільки Росія не може повністю придушити свободу слова на рівні законодавства, окупаційна влада постійно шукає приводи для того аби затримувати журналістів, проводити обшуки в їхніх помешканнях і звинувачувати у диверсіях чи тероризмі. За десять років окупації Криму незаконних ув’язнень зазнали щонайменше 21 журналіст і сотні зазнали різного роду переслідувань.

Після 24 лютого 2022 року громадяни України, які проживають в окупованому Криму, все активніше почали показувати свою волю до спротиву, попри роки залякувань, а також інформаційну блокаду, через яку неможливо було дізнатись про всі ті звірства, що вчинялись росіянами на материковій частині України під час повномасштабного вторгнення.

«Російська Федерація в Криму системно переслідує не тільки активістів, журналістів, блогерів і й взагалі всіх цивільних людей, які публічно намагаються виразити свій спротив окупації. З самого початку окупації Криму з 2014 року ми в Кримській правозахисній групі документуємо ці факти. Після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року рівень тиску на громадських активістів в Криму збільшився в рази. Окупанти почали ще більш активно фабрикувати кримінальні справи проти цих людей. Ситуація ускладнюється тим, що з лютого 2022 в кримські СІЗО почали привозити і ховати від світу активістів, журналістів та волонтерів з новоокупованих територій Херсонської і Запорізької областей. Деякі з цих людей утримуються вже більш ніж два роки за гратами. При цьому до них не допускають ані рідних, ані адвокатів. Ці жертви насильницьких зникнень системно зазнають нелюдського поводження в кримських СІЗО», – підкреслила Ірина Сєдова, дослідниця Кримської правозахисної групи.

За даними Ірини Сєдової, Російська Федерація в Криму системно переслідує не тільки активістів, журналістів, блогерів і й взагалі всіх цивільних людей, які публічно намагаються виразити свій спротив окупації.

“З самого початку окупації Криму з 2014 року ми, в Кримській правозахисній групі, документуємо ці факти. Після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року рівень тиску на громадських активістів в Криму збільшився в рази. Окупанти почали ще більш активно фабрикувати кримінальні справи проти цих людей. Наразі в нашому переліку 202 політв’язні, яких тримають за ґратами через релігійні або політичні мотиви. Серед всіх цих людей є також і жінки, наприклад кримська медсестра Ірина Данилович, яка писала в інтернеті замітки на соціально значущі і теми, за це росіяни сфабрикували на неї кримінальну справу і засудили до семи років позбавлення волі. Ситуація також ускладнюється тим, що з лютого 2022 в кримські СІЗО почали привозити і ховати від світу активістів, журналістів та волонтерів з новоокупованих територій Херсонської і Запорізької областей”, – розповідає правозахисниця.

Фото: 100m.if.ua

За словами Ірини Сєдової, переслідують і кидають за грати в Криму не тільки за громадянську позицію, а й просто за те, що люди розміщують, наприклад, зображення тризубу в своїх соціальних мережах або співають пісню “Червона калина”. Росіяне вважають цю пісню та зображення тризуба екстремістською символікою і можуть дати за це 15 діб арешту. Також людей в Криму судять і штрафіуть навіть за те, що ті в соцмережах лайкають дописи на підтримку України або постять зображення українського прапору.

“При цьому в російських соцмережах і на телеканалах системно поширюються заклики до знищення та переслідування всіх жителів Криму людей, які підтримують Україну. Ці підконтрольні ФСБ кримські так звані  блогери, в яких по 100 000 підписників, пільно слідкують за всіма, хто проявляє проукраїнську позицію, називають їх “ждуни” та публічно закликають доносити на цих людей та кидати їх за грати.  Тим не менш, люди все одно опираються окупації і продовжують публічно висловлювати свою позицію на підтримку України. Ми намагаємося допомагати цим людям із пошуками адвокатів та консультуємо щодо отримання державної допомоги у випадку кримінального переслідування за підтримку України”, – підкреслила дослідниця КПГ.

Правозахисниця додала, що Кримська правозахисна група ретельно документує випадки порушення прав цих людей у Криму та передає зібрані докази в правоохоронні органи, щоб притягнути всіх винних в цих порушеннях до відповідальності. 

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top