Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Політвʼязня Сервера Зекір’яєва катують у виправній колонії в РФ, – дружина

Сервер Зекір'яєв. Кримська солідарність

Засудженого на 13 років позбавлення волі фігуранта другої Бахчисарайської групи “справи Хізб ут-Тахрір” Сервера Зекір’яєва катують у виправній колонії №1 Тульської області РФ. Про це заявила дружина політв’язня Зарема Зекір’яєва.

Як написала жінка на своїй сторінці у Facebook, умови тримання її чоловіка – нестерпні та непридатні для життя, майже катування.

“Він цілодобово дихає сильними виділеннями газів із каналізаційної загальнотабірної системи. Найбільше він мучиться ночами. Із системністю по чотири доби він не спить: у нього шийні лімфовузли агресують, через сморід і брак кисню він задихається. У нього вже нервове і фізичне виснаження”, — наголосила дружина політв’язня.

Вона згадала, що 11 червня 2024 року Зекір’яєв відмовився заходити в камеру і попросив про нормальні умови утримання. Після такого прохання, зі слів дружини, на нього викликали наряд силовиків і почали залякувати, що силою закинуть у “хату”.

“9 липня 2024 року, він почав кричати на всю камеру зі словами “чому ви мене катуєте”, але співробітники розводять руками і кажуть “ми не знаємо”, або ж “молися, ми тобі нічим допомогти не можемо”, — розповіла жінка.

Вона підкреслила, що чоловік не має можливості вийти з приміщення.

“Щоб описати ці умови, він проводить паралелі з “газовою камерою”, де ув’язнені від безвиході готові “вішатися”, — додала дружина політв’язня.

Вона наголосила, що описувала умови тримання чоловіка у відповідні інстанції. Вона отримала відповіді, що у Сервера все добре і умови утримання цілком прийнятні для перебування там.

“Я закликаю світову спільноту зупинити цей геноцид і репресії! Поки на трибунах і зустрічах десятиліттями обговорюються словесно переслідування кримських татар, ми щодня ризикуємо втратити наших рідних. Це не просто історії про арешти і неволю. Перебування у в’язниці — це боротьба не тільки за здоров’я, а й за життя. Я закликаю всіх, хто солідарний із кримськотатарським народом: журналістів, правозахисників, офіс омбудсмена, громадські та правозахисні організації відреагувати словом, ділом на такий кричущий прецедент”, — резюмувала жінка.

Як відомо, 11 жовтня 2017 року у Бахчисараї співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар — Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова.

16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону оголосили вирок другій Бахчисарайській групі у “справі Хізб ут-Тахрір”. Кримських мусульман засудили до термінів від 13 до 19 років ув’язнення. Зекір’яєва засудили до 13 років позбавлення волі. Наразі він перебуває у виправній колонії №1 Тульської області РФ.

Нагадаємо, фігурантів “справи кримських мусульман” (більшість з яких — кримські татари) звинувачують у причетності до ісламських організацій або у пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими за законодавством України. Справи розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато хто з них — співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі у подальшому в суді заявляють, що такі свідчення надали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман. Докази, надані стороною захисту, зазвичай судді не беруть до розгляду.

Станом на кінець червня 2024 року кількість мешканців Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», склала щонайменше 108 осіб.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top