Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримчанину повідомили підозру за викрадення і катування людей на Херсонщині

54-річному мешканцю Криму Валерію Ладі Служба безпеки України 10 серпня заочно повідомила підозру в державній зраді, участі в діяльності не передбаченого законом збройного формування і жорстокому поводженні з цивільним населенням. Він причетний до незаконного позбавлення волі і катування цивільних осіб на Херсонщині. 

Про це йдеться в повідомленні про підозру у кримінальному провадженні.

Слідчі СБУ встановили, що Лада Валерій Анатолійович, 13 квітня 1970 року народження, в 2022 році добровільно вступив на службу до незаконного збройного формування, створеного РФ на тимчасово окупованій території за аналогією з ФСБ Росії – «государственной службы безопасности Херсонской области» (далі – ГСБ). Лада став у ній співробітником відділу спеціальних операцій «А», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Розташовувалась ГСБ у м. Херсон за адресою: вул. Театральна, 18. Місцем незаконного утримування викрадених осіб стало підвальне приміщення офісної будівлі на вул. Пилипа Орлика, 15. Загальна чисельність співробітників цього формування була не менше 70 осіб. Основна мета її діяльності – придушення будь-яких проявів незгоди з діями російських окупантів, позасудові репресії і нелегальні ув’язнення мешканців Херсонської області.

24 серпня 2022 року близько сьомої ранку Валерій Лада разом із щонайменше дев’ятьма невстановленими озброєними російськими військовими вдерся до житлового будинку в Херсоні і вдарив прикладом автоматичної зброї в обличчя його господарю.

Окупанти шукали комп’ютер і флешки мешканця будинку, били його, зав’язали очі, руки і ноги клейкою стрічкою і погрожуючи розправою змушували співати гімн Росії. Згодом чоловіка вивезли до катівні ГСБ на вул. Пилипа Орлика, 15 і тримали там приблизно до 28 вересня 2022 року.

В підвалі чоловіка катували, розпитуючи інформацію про українських військових. Вранці 4 вересня його примусили записати відеозвернення про визнання своєї провини у тих злочинах, яких він не вчиняв.

Лада Валерій Анатолійович

Лада Валерій Анатолійович

За тиждень чоловіка продовжили бити і вчинили щодо нього акт сексуального характеру. Його катували також електричним струмом, під’єднавши його до мочок вух, пальців рук і статевих органів. У знущаннях брав участь Валерій Лада.

Чоловіка катували голодом, не надавали медичну допомогу, а орієнтовно 28 вересня 2022 року його перевезли до сараю в селищі Приозерне під Херсоном, де утримували ще більше одного місяця.

Валерій Лада причетний й до іншого злочину: 4 вересня 2022 року він брав участь у викраденні, незаконному позбавленні волі і катуванні іншого чоловіка, у якого окупанти намагалися дізнатися про місця зберігання прапорів України.

Потерпілого утримували на підвалі в будівлі на вул. Пилипа Орлика, 15 до 20 жовтня 2022 року в антисанітарних умовах, майже без їжі.

Валерію Ладі за скоєні злочини заочно повідомили підозру за ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 260 КК України – державна зрада, участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування і жорстоке поводженні з цивільним населенням. Йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Валерій Лада – уродженець і мешканець села Ізумрудне Джанкойського району АР Крим.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top