Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Хронологія переслідування Джеміля Гафарова

Рік тому, 10 лютого 2023 року, стало відомо про смерть 60-річного Джеміля Гафарова у СІЗО Новочеркаська. Джеміль Гафаров був незаконно позбавлений волі під час наймасштабнішої хвилі обшуків у Криму 27 березня 2019 року та обвинувачений у нібито участі в діяльності терористичної організації.

На момент ув’язнення Джеміль Гафаров мав 3-ю групу інвалідності через хвороби серця та нирок. Він мав хронічну ниркову недостатність та потребував діалізу. Незважаючи на це, йому весь цей час відмовляли у пом’якшенні запобіжного заходу. Через ігнорування стану його здоров’я та ненадання медичної допомоги Гафаров переніс серцевий напад у СІЗО, отримавши внаслідок цього вже 2 групу інвалідності. Попри це у січні 2023 року суддя Південного окружного військового суду у Ростові-на-Дону (РФ) Валерій Опанасенко засудив Джеміля Гафаров до 13 років позбавлення волі.

Хронологія переслідування Джеміля Гафарова:

15 березня 2019 року старшим слідчим по особливо важливим справам слідчого відділу УФСБ Росії по Республіці Крим та місту Севастополю полковником юстиції Махньовим С.В. (рус: Махнёвым С.В.) було винесено постанову про порушення кримінальної справи та прийняття її до провадження за ч.2 ст.205.5 КК РФ.

27 березня в с. Строгоновка в доме Гафарова провели обшук, за словами дружини Гафарова Разіє обшук проводило двоє людей які прийшли зі своїми особистими речами (сумками), понятих силовики призвели із собою, адвокату зателефонувати Гафарову не дозволили. В протокол обшуку про порушення даних не було внесено.

Силовики забрали флешки, ноутбук і телефон. В момент конфіскації флешки силовики відмовилися її перевіряти.

28 березня 2019 Київський районний суд Сімферополя обрав термін тримання під вартою до 15 травня 2019.

Станом на 8 квітня 2019 Джеміль Гафаров перебував у Ростові-на-Дону в СІЗО №5.

14 травня 2019 року суддя Жовтневого районного суду м. Ростов-на-Дону (йомовірно Станіслав Винокур) продовжив термін утримання під вартою Джемілю Гафарову, в якого погіршився стан здоров’я, до 15 серпня 2019 року. Адвокат Ріфат Яхін повідомив, що попри на те, що слідством було задоволене клопотання захисту про переведення Гафарова з СІЗО №5 Ростова-на-Дону до медичного закладу, його досі не виконали.

23 травня 2019 суддя Верховного суду Криму Галина Редько відхилила скаргу адвоката Яхіна на незаконність постанови про проведення обшуку в будинку його підзахисного. Постанову 26 травня 2019 прийняв суддя Київського районного суду Сімферополя Долгополов. Адвокат в своїй скарзі аргументував що його підзахисного мають судити за законами України, за якими Хізб ут-Тахрір не є забороненою організацією. Суддя Редько повністью проігнорувала ці аргументи. Засідання відбувалося за участі прокурора Туробовой.

25 вересня 2019 адвокат Ріфат Яхін повідомив, що стан Джеміля Гафарова критичний. У березні 2019 він подав клопотання про медичний огляд Джеміля Гафарова через хворобу серця і нирок, щоб лікарі його обстежили і прийшли до висновку про наявність хвороб, які перешкоджають утриманню в СІЗО. У червні медобстеження провели, але тільки на захворювання серця. Це при тому, що у Гафарова хронічне захворювання нирок четвертого ступеня. В результаті лікарі видали висновок, що у нього немає захворювань, що перешкоджають утриманню під вартою», – розповів адвокат.

Адвокат через суд змусив лікарів провести повторне обстеження, його провели, але теж з порушеннями і неякісно. Під час обстеження в лікарні конвоїри його прикували кайданками до ліжка, а лікарі до нього не підходили і проводили опитування на відстані. Після обстеження дійшли висновку, що він може утримуватися у СІЗО.

У вересні 2019 Гафаров повідомив адвокату, що у нього опухли ноги і проявилася подагра. При цьому співробітники СІЗО ліки йому передавали вибірково.

28 жовтня 2019 адвокат Едем Сємєдляєв повідомив про етапування з РФ до СИЗО-1 Сімферополя

11 листопада 2019 суддя «Київського районного суду Сімферополя» Галина Хулапова продовжила Джемілю Гафарову строк утримання під вартою до 15 лютого 2020 року. Клопоталися про продовження строків утримання під вартою слідчі УФСБ РФ Сергій Махньов й А.Н. Лавров. Також адвокат Ріфат Яхін повідомив, що суддя Галина Хулапова під час слухань щодо продовження строку перебування під вартою Джеміля Гафарова відмовила йому у праві на конфіденційну розмову з адвокатом.

5 грудня 2019 року Гафаров передав адвокату лист в якому він розповів про систематичне нанадання медичної допомоги адміністрацією СІЗО в якому він утримувася на той момент при цьому він також повідомив про нелюдські умови утримання в цьому СІЗО, які сприяли суттєвому погіршенню його здоров’я. А саме через холод в камерах температура в яких 10 градусів тепла Гафаров отримав отит який належним чином не лікувався, мав кашель та не отримував належного лікування.

10 січня 2020 року адвокат Джеміля Гафарова отримав відповідь  від тимчасово виконуючої обов’язки начальника Управління організації медико-санітарного забезпечення ФСЗП Росії (УОМСО ФСИН России) Ларіонової. В тексті відповіді містилися неправдиві свідченння про те, що Гафаров отримує медичну допомогу в СІЗО.

Тільки 23 січня 2020 під час розгляду справи в суді зі скаргою на бездіяльність начальника СІЗО-1 Бережного ним був продемонстрований документ про направлення Гафарова на медобстеження. Хоча заяву про необхідність обстеження та лікування адвокат подав ще 5 листопада 2019.

29 січня 2020 року пресслужба управління ФСВП Росії у Криму повідомила “Крим.Реалії”, що Джеміль Гафаров не потребує медичної допомоги, оскільки весь час нібито спостерігається у терапевта та виїздить оглядатися у вузько-спеціалізованих лікарів. Адвокат Ріфат Яхін спростував цю заяву, оскільки, незважаючи на всі виписки з медчастин СІЗО, інвалідність Гафарова не зникла.

10 лютого 2020 року суддя «Київського районного суду Сімферополя» Антон Цикуренко продовжив термін тримання під вартою до 15 березня 2020 року.

14 лютого 2020 суддя Залізничного районного суду Сімферополя Домнікова частково задовольнила позов адвоката Ріфата Яхіна щодо бездіяльності начальника СІЗО-1 Сімферополя, яке полягало в тому, що начальник не розглянув у встановлені терміни заяву адвоката про направлення Гафарова на медичне обстеження для виявлення у нього важкого захворювання, що не сумісне з утриманням під вартою.

в березні 2020 проходив примусову психіатричну експертизу.

11 березня 2020  суддя Київського районного суду Сімферополя Антон Цикуренко продовж термін утримання Джеміля Гафарова до 27 березня 2020 року. Цього ж дня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що всім фігурантам другої Сімферопольської групи було висунуте ще одне обвинувачення за статтями 30 та 278 КК РФ.

21 травня 2020 в Залізничному суді Криму суддя Домнікова частково задовольнила позов адвоката Гафарова про бездіяльність персоналу медзакладу, куди Гафарова мали помістити на обстеження та продовження інвалідності. Cуд встановив, що медзаклад отримав звернення адвоката і не надав на це звернення вчасної відповіді.  При цьому Начальник ФКУЗ Медико-санитарная часть № 91 ФСИН России Павленко Павло Володимирович заявив, що інших документів про необхідність обстеження та лікування Гафарова адвокат взагалі не подавав.

9 червня 2020 Верховний суд Криму продовжив термін тримання під вартою до 15 вересня 2020. В цей же день адвокат Гафарова повідомив, що співробітник СІЗО Сімферополя Меметов відмовився передати Гафарову ліки, незважаючи на надані сертифікати відповідно до вимог ФСВП, і які рекомендовані Гафарову медичними висновками лікарських комісій за останні чотири роки. Меметов, який немає медичної освіти, аргументував це тим, що засіб “Полісорб” не є ліками проти хвороби нирок.

18 червня 2020 року адвокат Ріфат Яхін повідомив, що з січня не отримував від СІЗО Сімферополя інформацію про умови утримання Джеміля Гафарова. У зв’язку з цим він подав заяву про притягнення до адміністративної відповідальності керівника МЧ-3 МСЧ-91 УФСІН за фактом відмови у наданні відомостей адвокату та на бездіяльність прокурора який мав наглядати за діями медсанчастини.

15 липня 2020 Третій апеляційний суд загальної юрисдикції залишив чинним рішення про тримання під вартою до 15 вересня. Адвокат Гафарова заявив, що на його підзахисного чинять тиск співробітники СІЗО Сімферополя через це його стан здоров’я погіршився.

18 серпня 2020 року дружина Джеміля Гафарова опублікувала уривок з листа, який їй надіслав чоловік з СІЗО. В ньому йде мова про те, що стан Гафарова кожного дня погіршується. “Щоранку до полудня болить ліва частина грудей і не докличешся ні фельдшера, ні лікаря. Лікарі обходи не роблять, а щоб до них потрапити на прийом, то пишеш заяву, і протягом трьох днів тебе викличуть. Та й на самому виклику – міряють тиск і все. Сильно болять ноги, суглоби через наслідки хвороби нирок – подагра. Судоми від коліна до ступні через нирки бувають щодня. Тиск виміряти дуже важко”.

10 вересня 2020 року суддя Верховного суду Криму продовжив термін утримання під вартою Джемілю Гафарову до 15 грудня 2020 року.

9 жовтня 2020 Ліля Гемеджі зустрічалася з Гафаровим в УФСБ Криму. Він на той час все ще перебував в Криму та скаржився на погіршення здоров’я і на те, що адміністрація СІЗО ігнорує його інвалідність та погане самопочуття.

5 листопада 2020 року Залізничний суд Сімферополя частково задовольнив позов про визнання незаконною бездіяльність начальника медсанчастини-91 ФСІН Росії Ігнатьєва Дмитра Юрійовича та зобов’язав його надати адвокату відомості про медичну допомогу, що надається Джемілю Гафарову в СІЗО. При цьому у задоволенні вимоги про визнання незаконною бездіяльності прокурора Залізничного району Сімферополя Кабакова Олега Костянтиновича суд відмовив. Рішення суду винесла суддя Плієва Наталя Гурамівна.

9 грудня 2020 року Верховний суд Криму продовжив термін тримання під вартою до 14 січня 2021 року.  Aдвокат Ріфат Яхін повідомив, що у фігуранта «справи кримських мусульман» Джеміля Гафарова загострилася подагра через неналежні умови утримання в СІЗО. Крім того, ні адвокату, ні ув’язненому медична частина 91 УФСІН не повідомляє результати обстежень.

13 січня 2021 року об’єднання “Кримська солідарність” повідомило, що суддя Південного окружного військового суду Валерий Опанасенко продовжив терміни утримання під вартою Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Аліма Карімова, Сейрана Муртази й Ерфана Османова на 6 місяців й ухвалив етапувати їх з Сімферополя до Ростова-на-Дону (РФ). Крім того, адвокат Ріфат Яхін клопотався про переведення Джеміля Гафарова під домашній арешт, оскільки за період його утримання в СІЗО в нього значною мірою погіршився стан здоров’я. Проте суддя не задовольнив клопотання захисту.

14 січня 2021 року Третій апеляційний суд загальної юрисдикції м. Сочі (РФ) залишив чинним рішення про утримання під вартою. Розгляд цієї апеляції носив формальний характер, тому що напередодні арешт вже було продовжено ще на півроку вперед.

Етап Гафарова з СІЗО Сімферополя до Ростова-на-Дону проходив в кінці січня 2021 та тривав 11 днів, 10 з яких він провів у Краснодарі. Джемілю Гафарову було важко переносити переїзди через інвалідність та сумки,  після етапу знаходиться в СІЗО №5 Ростова-на-Дону. Крім того, Гафаров написав численні заяви начальнику СІЗО про необхідність забезпечення його ліками та отримання медичної допомоги.

19 лютого 2021 суддя Апеляційного військового суду РФ Теплюк Дмитро Володимирович залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Машукова Тимура Хасабовича про продовження тримання під вартою.

Станом на 5 лютого 2021 знаходився в СИЗО-5 Ростова-на-Дону.

15 березня 2021 року “Крим.Реалії” повідомили, що стан здоров’я Гафарова погіршується, але йому не надається медична допомога. Адвокат Ріфат Яхін надіслав заяву на надання медичної допомоги в СІЗО №5 Ростова-на-Дону, де зараз перебуває ув’язнений.

19 березня 2021 Верховний суд Криму залишив в силі рішення Залізничного районного суду Сімферополя про те, що медсанчастина і кримський підрозділ ФСВП незаконно ухилялися від надання інформації про стан здоров’я Джеміля Гафарова

13 квітня 2021 начальник федерального казенного закладу охорони здоров’я «Медико-санітарна частина №61  ФСВП Росії Пачганов А. С. відмовився надавати адвокату інформацію про стан здоров’я Джеміля Гафарова. . Також у відповіді вказано, що Гафаров знаходиться під медичним наглядом в цьому лікувальному закладі з 29 березня 2019.

18 червня 2021 року суддя Південного окружного військового суду Валерій Опанасенко продовжив термін тримання під вартою Джеміля Гафарова, котрий перебуває в лікарні СІЗО через погіршення стану здоров’я, до 20 вересня 2021 року. Під час засідання, яке проходило по відеозв’язку, Гафаров повідомив, що його тиск дуже впав та лікарі не можуть його підняти. Крім того, він говорив, що на засідання його привели насильно.

1 липня 2021 року адвокат Ріфат Яхін повідомив, що керівництво ростовської лікарні приховує дані про стан здоров’я Гафарова, щоб суд не мав підстав для переведення ув’язненого на домашній арешт. Крім того, міжобласна туберкульозна лікарня №19 немає документів, які б підтвердили інвалідність Джеміля Гафарова. Попри заяви Ріфата Яхіна до медчастини №61 Ростова-на-Дону з проханням надати їх, цього так і не було зроблено.

29 липня 2021 суддя Апеляційного військового суду РФ Пересада залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко Валерія Сергійовича про продовження тримання під вартою

11 серпня 2021 року адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що Джеміля Гафарова повернули з медичної частини до СІЗО №5 Ростова-на-Дону. Незважаючи на перебування у лікарні, здоров’я ув’язненого не покращилося, оскільки належної медичної допомоги він так і не отримав.

26 серпня 2021 Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції залишив в силі рішення Залізничного районного суду Сімферополя, яке зобов`язало ФКУЗ МСЧ-91 надати адвокату всі затребувані ним документи щодо стану здоров’я Гафарова Джеміля.

9 вересня 2021 року Південний окружний військовий суд продовжив на 3 місяці термін тримання під вартою. Рішення ухвалив суддя Валерій Опанасенко

19 листопада 2021 року Джеміль Гафаров розповів своєму адвокату Ріфату Яхіну, що його ниркова хвороба прогресує. Після судових засідань він відновлюється лише через 4–5 днів, але жодного медичного нагляду, а тим більше допомоги немає. Єдине, що підтримує чоловіка, – це ліки, що надсилаються родичами, сповіщає “Кримська солідарність”. «Викликати фельдшера практично неможливо. А коли він все ж таки приходить, то дає валідол і рекомендує звертатися до начальника медпункту. Сам начальник до жодних дій з медичного обслуговування не вдається зовсім, не проводить прийомів, консультацій, не бере аналізи», – розповів Джеміль Гафаров. Також в медчастині СІЗО немає довідки яка б підтвердила його інвалідність. Гафаров заявив, що він скоріш за все потребує діалізу і якщо йому його не нададуть, то він може невздовзі померти через це.

2 грудня 2021 суддя Південного окружного військового суду Валерій Опанасенко за клопотанням прокурора Ігоря Надолінського продовжив термін тримання під вартою до 20 березня 2022 року.

20 січня 2022 суддя Апеляційного військового суду РФ Солін (Солин) залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко Валерія Сергійовича про продовження тримання під вартою.

24 січня 2022 року адвокат Ріфат Яхін відвідав Джеміля Гафарова у СІЗО №5 Ростова-на-Дону. Ув’язнений повідомив, що йому досі відмовляють у наданні медичної допомоги, а всі прохання щодо огляду та медикаментів ігнорують. Крім того, він досі не отримав довідок по аналізах, які все ж вийшло здати у листопаді 2021 року, оскільки лікарі не віддають їх.

9 лютого 2022 суддя Апеляційного військового суду РФ Пересада залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко Валерія Сергійовича про продовження тримання під вартою.

10 березня 2022 Південний окружний військовий суд продовжив термін утримання під вартою Джеміля Гафарова до 20 червня 2022 року.

15 квітня 2022 суддя Апеляційного військового суду РФ Єгоров (Егоров) залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко про продовження тримання під вартою

18 серпня 2022  суддя Апеляційного військового суду РФ Солін (Солин) залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко Валерія Сергійовича про продовження тримання під вартою

14 жовтня 2022 суддя Апеляційного військового суду РФ Єгоров (Егоров) залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко Валерія Сергійовича про продовження тримання під вартою.

6 грудня 2022 прокурор Олександр Бондарєв запросив для Джеміля Гафарова 13 років позбавлення волі, 5 з яких він має провести у в’язниці. Цього ж дня у Південному окружному військовому суді за клопотанням прокурора Олександра Бондарєва суддя Опанасенко продовжив  Джемілю Гафарову арешт до 20 березня 2023.

Південний окружний військовий суд 11 січня 2023 року ухвалив вирок Джемілю Гафарову призначили покарання у формі позбавлення волі строком на 13 років.

17 січня 2023 уповноважений з прав людини по Ростовській області Харківський Артем надіслав  начальнику федерального казенного закладу охорони здоров’я  МСЧ-61 федеральної служби виконання покарань РФ Алексєєнко Артему звернення про організацію перевірки за фактом звернення дружини Гафарова Джеміля щодо ненадання йому медичної допомоги в повному обсязі.

26 січня 2023 прокурор відділу по надзору за законністю виконання кримінальних покарань прокуратури Ростовської області Осипенко Владислав Анатолійович відповів дружині Гафарова Джеміля Разіє, що її звернення від 16 січня спрямовано для розгляду по суті до МСЧ-61 ФСИН Росії

27 січня 2023 суддя Апеляційного військового суду РФ Панін (Панин) залишив в силі рішення судді Південного окружного військового суду Опанасенко про продовження тримання під вартою.

Через системне ненадання медичної допомоги 10 лютого 2023 Джеміль Гафаров помер в СІЗО-3 Новочеркаська, Ростовська обл.

16 лютого 2023 адвокат Джеміля Гафарова отримав в Залізничному районному суді Сімферополя виконавчий лист щодо рішення суду в справі ненадання медичної допомоги, який підтвердив те, що відомості про стан здоров’я і медичну допомогу Гафарову, які МСЧ-91 ФСИН Росії за рішенням суду мало надати адвокату ще в 2020 році так і не були надані.

27 березня адвокат направив до Управління організації медико-санітарного забезпечення ФСЗП Росії (УОМСО ФСИН России) новий запит в якому повідомив, що надані в 2020 році відомості про стан надання медичної допомоги Гафарову не підтвердилися.

3 квітня 2023 адвокат Гафарова звернувся до слідчого Бардакова Вадима Володимировича  Слідчого  відділу по м. Новочеркаську слідчого управління слідчого комітету Російської Федерації по Ростовській області що розглядав матеріали по факту смерті Джеміля Гафарова з проханням ознайомити його з результатами судової експертизи щодо встановлення причин смерті Гафарова

4 серпня 2023 старший слідчий слідчого відділу по Жовтневому району СК РФ по Ростовській області Денисов Д. М. виніс постанову про відмову у відкритті кримінальної справи по факту неналежного виконання співробітниками СИЗО-5 Ростова-на-Дону на МСЧ –61 ФСИН Росії посадових обов’язків, що призвели до смерті Гафарова Джеміля.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top