Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У СІЗО №2 Сімферополя знайшли ще одного викраденого активіста

Євген Мельничук. Фото: Зміна

В одній камері з мером міста Гола Пристань Олександром Бабичем та іспанським волонтером Маріо Калатаюдом в Сімферопольському СІЗО №2 утримують громадського активіста Євгена Мельничука, якого росіяни викрали в Севастополі у жовтні 2022 року.

Як повідомило виданню ZMINA поінформоване джерело, про те, що Євгена затримали, дізналась його дружина. Батьки активіста проживають в окупованому Криму і вони також шукають його.

З нами зв’язався чоловік, який з ним перебував в одній камері. Він розповів, що до них з сусідньої камери перевели Євгена. Його викрали в Криму за нібито фотографію російської техніки. Також людина згадувала, але не називала місце неволі“, – розповіло джерело.

За його словами, Євген народився та виріс у Севастополі. Закінчив військово-морську академію імені Нахімова. Під час блокування росіянами українських частин чоловік поїхав до Севастополя як волонтер та допомагав нашим військовим. Євгена двічі викрадали у Севастополі, але його вдавалося звільнити. Після повернення на материкову частину України він проживав в Ірпені, де боровся з корупцією у місцевій владі. Виступав проти вирубки лісів та незаконного будівництва. За свою громадянську позицію зазнавав неодноразового побиття.

У Євгена 6 дітей, наймолодшому з яких ще не виповнилось 2 років.

Відомо, що у серпні 2015 року Євгена Мельничука та Вадима Маштабея побили невідомі за те, що вони виступали проти знищення в Ірпені вільхового гаю по вул. Єсєніна. На цій ділянці будівельна компанія “Орлан-інвест”, яка наближена до колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка, намагалася побудувати житловий комплекс “Єсенін”. Щоб цьому завадити, мешканці міста об’єдналися в ініціативну групу по захисту цієї зеленої зони.

Пізніше зловмисники напали на Євгена вдруге. Після побиття він з черепно-мозковою травмою, забитим хребтом, струсом головного мозку та численними забоями потрапив до Київської обласної лікарні. Потім він з’ясував, що його відгамселили охоронці з будівельного майданчика по вулиці Єсеніна. Працівники правоохороних органів відкрила кримінальне провадження за статтями “грабіж”.

7 листопада 2016 року Євгена Мельничука побили втретє, коли він намагався зняти на відео незаконну вирубку та транспортування дерев. Власник трактора напав на активіста і зламав йому ніс .

Потім Євгена почали звинувачувати у тісних зв’язках з місцевою партією “Нові обличчя” та колишнім мером Ірпеня Володимиром Карплюком. У 2018 році Мельничука затримали під час отриманні хабаря (200 тисяч гривень) за голосування бюджетних питань у Коцюбинській селищній раді. Він нібито діяв спільно з депутатом Коцюбинської ради Миколою Єременко.

Нагадаємо, мера Голої Пристані Олександра Бабича викрали ще на початку російського вторгнення. 28 березня росіяни прийшли до нього додому, коли він розмовляв з дружиною телефоном. Чоловіка повезли в білому мікроавтобусі із затонованими вікнами до мерії, де він пробув під конвоєм у своєму робочому кабінеті, а потім на цьому ж авто його вивезли з міськради в напрямку Скадовська. Відтоді ні родина, ні його колеги та знайомі не мають змоги з ним поспілкуватись. За останньою інформацією, окупанти досі не висунули Бабичу жодного обвинувачення та відмовляються визнавати сам факт його утримання. Хоча є свідки, які підтверджують, що він перебуває у СІЗО №2 в Сімферополі.

Маріо Калатаюда викрали 19 березня в Херсоні. Невідомі чоловіки у балаклавах вдарили його під дих, заламали руки, одягнули кайданки та заштовхнули до темно-синього мінібуса. Спочатку чоловіка тримали в Херсоні, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1, а звідти до СІЗО №2. Росіяни незаконно утримують іспанського волонтера у в’язниці, не висуваючи йому жодних звинувачень. Нещодавна окупанти визнали, що утримують іспанського волонтера

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top