Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Апеляція залишила чинним вирок 60-річному кримському політв’язню з хворобою серця Еюпову

Азамат Еюпов. Фото: Кримська солідарність

Апеляційний військовий суд у російському місті Власиха відхилив апеляційну скаргу на вирок 60-річному фігуранту так званої “Білогірської групи Хізб ут-Тахрір” з хворобою серця Азамату Еюпову, залишивши його чинним. Торік його засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Окупаційні слідчі інкримінують громадянину України порушення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (організація терористичної діяльності).

“Від самого початку ФСБ представила аудіозаписи, де нібито був голос Азамата аг’а, однак це була брехня і в суді першої інстанції захист довів, що справді є сумніви щодо цієї версії ФСБ. Ба більше, ми представили інтерв’ю, ми представили свідчення громадянина іншої країни, який стверджує, і я схильний йому вірити, що саме він записаний на цих аудіозаписах, що він був на цих зборах, а Еюпова там не було”, — сказав адвокат бранця Кремля Еміль Курбедінов після засідання суду, передає Кримська солідарність.

Сторона захисту провела також фонографічну експертизу, направивши її двом експертам.

Адвокат наголосив, що два експерти-фонографи підтвердили, що на записі, що зробило ФСБ, не голос Еюпова, а іншої людини, яка зізнається в тому, що це він на цих записах.

За словами захисника кримського татарина, росіяни почали переслідувати його після участі у пікетах та акціях на захист кримських політичних в’язнів.

Крім того, Еюпова позбавили права на ознайомлення з матеріалами справи для підготовки до апеляційного засідання. У грудні минулого року захист подав заяву для ознайомлення з матеріалами справи, проте суддя Апеляційного військового суду у Власисі не знайшов документа у матеріалах цієї справи.

У “Кримській солідарності” повідомляють, що до арешту 60-річний чоловік перебував на обліку у лікаря з атеросклеротичною хворобою серця, що може призвести до інфаркту чи інсульту.

В ізоляторі через відсутність меддопомоги та якісних ліків стан хворого різко погіршився. Його співкамерник розповідав, що тягав Еюпова на спині по СІЗО, тому що він не міг пересуватися самостійно. Фельдшер діагностував йому остеохондроз, а потім повернув у камеру з мінімальним лікуванням.

Згодом лікарі таки обстежили політв’язня у приватній лікарні за кошти його сім’ї. Там з’ясували, що в нього у СІЗО було чотири ішемічні інсульти та визнали, що він перебуває у критичному стані та потребує термінової госпіталізації.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top