Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Тимуру Алкабову не надають медичної допомоги у в’язниці, він схуд на 25 кілограмів

Тимур Ялкабов. Фото: Крымская солидарность

Кримськотатарського політв’язня Тимура Ялкабова повернули до камери у в’язниці Димитровграда після трьох місяців неперервного тримання у штрафному ізоляторі. Стан його здоров’я вельми погіршився, він схуд на 25 кілограмів.

Дружина Ялкабова Аліє розповіла, що через сильний біль у колінах він змушений відправляти намаз сидячи. «Ще дуже сильно допікає псоріаз, чоловік схуд на 25 кілограмів», – розповіла Алія Ялкабова, інформує «Кримська солідарність».

Після переведення до в’язниці Димитровграда у грудні 2022 року кримського татарина систематично відправляли до штрафного ізолятора. Там він провів три місяці – з 9 лютого до 5 травня 2023 року. Тимур Ялкабов страждає на хронічну астму, проте адміністрація російської в’язниці не розцінила це як медичне протипоказання для переміщення до ШІЗО.

Раніше Аліє Ялкабова звернулася до уповноваженого з прав людини в Ульяновській області Сергія Люлькова зі скаргою на дії адміністрації колонії у Димитровграді. Причиною стали численні порушення щодо її чоловіка. Скаргу передали до прокуратури з нагляду за дотриманням законів у виправних установах в Ульяновській області. Проте жодних порушень у діях адміністрації в’язниці прокуратура не виявила. Водночас під час перевірки встановили факт застосування фізичної сили щодо Тимура Ялкабова.

Алія Ялкабова розповіла, що її чоловіка безпідставно поміщають у ШІЗО, вилучають особисті речі, принижують. Вона також відзначила невідповідні нормам якість харчування та умови тримання. Письмові скарги в’язнів до суду, прокуратури та Громадської спостережної комісії (рос. – ОНК) адміністрація колонії не надіслала.

Як повідомляла КПГ, 17 лютого 2021 року в Криму відбулися обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Були затримані Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернес Ібрагімов і Олег Федоров. Їх звинувачували у причетності до діяльності «Хізб ут-Тахрір».

23 березня 2022 року Південний окружний військовий суд призначив кримським татарам Тимуру Ялкабову і Ленуру Сейдаметову строки у 17 і 13 років у колонії суворого режиму.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top