Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Росія не залишить спроб використовувати Крим для дестабілізації міжнародної безпеки. Як протидіяти?

Росія і надалі не залишить спроб використовувати Крим для дестабілізації міжнародної безпекової ситуації та зловживання міжнародним правом. Через свої наративи Росія буде намагатися створити таку «екосистему», яка буде взламувати міжнародні домовленості та механізми. Про це голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила у рамках експертної дискусії «Як ведеться російська інформаційна війна, і чому вона кидає виклик системі міжнародної безпеки» на Чорноморській безпековій конференції.

За словами Ольги Скрипник, наприклад, наратив про так званий референдум та волевиявлення «кримського народу» у 2014 буде використовуватися Росією в рамках перемовин з питань відновлення міжнародно визнаних кордонів України. Правозахисниця впевнена, що Росія та її агенти впливу будуть просувати ідею про окремий підхід до Криму – будь-які моделі подвійного управління або міжнародного контролю, повторного «референдуму».

Вони будуть просувати будь-що окрім єдино правильного – повного відновлення кордонів України. Наратив про «безкровне захоплення» Криму та начебто відсутність спротиву буде також використовуватися для того, щоб Росія не несла відповідальності за злочини, скоєні до 24 лютого 2022 року. Наслідком захоплення Криму були жертви і серед цивільних, і серед військових. Насильницькі зникнення, масштабні репресії, практика незаконного позбавлення воля, вивезення кримчан до РФ, включаючи депортацію дітей. Росія хоче уникнути відповідальності за ці злочини“, – наголосила Ольга Скрипник.

 

За словами правозахисниці відповіддю на це повинна стати консолідація міжнародних зусиль для створення саме тих механізмів притягнення до відповідальності, які включають і злочини у Криму з 2014.

Таким є Special Tribunal for the Crime of Aggression against Ukraine. Також справи, які розслідує Міжнародний кримінальний суд, мають не обмежуватися подіями від 24 лютого 2022 року. Так само механізми репарацій мають включити компенсацію шкоди, заподіяної в тому числі й окупацією Криму“, – говорить голова правління КПГ.

Ольга Скрипник наголосила, що інформаційна війна – це теж війна, яка призводить до жертв. Так, за її словами, агресивна багаторічна пропаганда та маніпуляційні технології створили клімат та сформовали мотивацію для скоєння насильства щодо українців. Саме це вплинуло на масштаб та жорстокість воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російськими військовими в Україні після 24 лютого 2022.

“Після 24 лютого минулого року російські медіа та лідери суспільної думки не лише виправдовують ці злочини, але й підбурюють до геноциду українців. Ці дії є міжнародним злочином. Кримська правозахисна група збирає докази цього злочину. Зараз важливо ідентифікувати осіб, які причетні до підбурювання до геноциду та притягнути їх до відповідальності. Це стане превенцією для таких злочинів у майбутньому не лише стосовно України, але й інших регіонів”, – підкреслює Скрипник.

Саме тому правозахисниця вважає необхідною кооперацію експертних та правозахисних організацій та урядів демократичних країн для ідентифікації осіб, які беруть участь в скоєнні цього міжнародного злочину, та створення механізмів притягнення до відповідальності за міжнародний злочин підбурювання до геноциду або підбурювання до скоєння воєнних злочинів.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top