Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Щонайменше 40 тисяч кримчан призвали в російську армію

Всього за період окупації  було здійснено 16 призовних кампаній: призвано до лав збройних сил РФ щонайменше 40 000 кримчан. Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи “Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік”.

Як повідомляє КПГ, протягом 2022 року у Криму було організовано дві чергові примусові призовні кампанії. Проте цього разу окупаційна влада приховала показники призову, «військовий комісар Криму» Юрій Лимар відмовився озвучувати плани призовної кампанії 2022 року.

“Враховуючи практику попередніх років, можна сказати, що в межах одної кампанії було призвано щонайменше 3000 кримчан. Таким чином, всього за період окупації було реалізовано 16 призовних кампаній та призвано до лав збройних сил РФ не менше 40 000 кримчан”, – наголошують правозахисники.

Окрім цього, окупаційна влада направляла добровольців для участі у бойових діях проти України. Так званий «голова» Криму С. Аксьонов у липні заявив, що на війну відправили принаймні один «кримський батальйон» із 1200 добровольців, у складі якого були й представники «козацтва». Пізніше тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Криму Євген Кутузов заявив, що на війну з Україною «записалися в добровольці близько 2,5 тисячі кримчан».

Одними з перших на передову, за його словами, вирушили козаки «Чорноморського козачого війська».
Після указу В. Путіна про часткову мобілізацію у Криму масово мобілізовували мешканців сіл, повістки виписували на блокпостах, серед мобілізованих були люди з інвалідністю та онкохворі. 23 вересня у Керчі монітори КПГ задокументували, як неподалік від будівлі військкомату тривало відправлення мобілізованих до російської армії автобусами із значками «Z».

У серпні президент РФ В. Путін підписав указ, яким з 1 січня 2023 року збільшується чисельність ЗС РФ на 130 тисяч осіб. У Криму після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну було заново створено комісію з мобілізації. Також влітку розпорядженням С. Аксьонова було вирішено за планом мобілізаційних заходів забезпечити створення 30 тисяч місць поховання та 100 тисяч місць у лікувальних закладах в окупованому Криму. Це було зроблено з розрахунку наявності можливих загиблих і поранених військовослужбовців РФ, які беруть участь у військових діях проти України.

З 19 вересня у Криму було запроваджено обмеження на виїзд з півострову чоловіків «мобілізаційного» віку. Для виїзду від чоловіків вимагали отримання відповідного дозволу від місцевого військового комісаріату. Однак під час звернення до військкомату за таким дозволом чоловіки ризикували бути мобілізованими. 

25 вересня окупаційний «глава» Криму С. Аксьонов заявив про «завершення мобілізаційних заходів» на території Криму. Проте вже 1 жовтня розпочалася нова примусова призовна кампанія.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top