Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Щонайменше 200 справ «за дискредитацію російської армії” передали в окупаційні “суди” Криму

Щонайменше 200 адміністративних справ «за дискредитацію російської армії» (ст. 20.3.3. КпАП РФ) проти кримчан були передані в окупаційні “суди” Криму. Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи “Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік”.

Упродовж 2022 року Кримська правозахисна група документувала факти застосування статті «за дискредитацію російської армії» у Криму. Протягом року окупаційна влада передала щонайменше 200 адміністративних проваджень на розгляд до «судів» Криму за ст. 20.3.3. КпАП РФ. За 168 з них винесено ухвалу про призначення покарання. Загальна сума штрафів склала більше двох мільйонів та 200 тисяч рублів.

Найчастішою причиною переслідування стали публікації у соціальній мережі напису «Ні війні» чи одиночний пікет із таким текстом на плакаті. В одному з переслідувань приводом став напис «Я за мир». За «логікою» окупаційної влади, оскільки офіційно РФ не воює з Україною, а «проводить спеціальну операцію», то заклики до миру є дискредитацією ЗС РФ.

Також переслідують за публікації чи коментарі у соціальних мережах. Для порушення адміністративного провадження достатньо назвати війну війною чи опублікувати інформацію про причетність ЗС РФ до вбивств цивільних в Україні. У кількох випадках людей переслідували за знищення чи зафарбовування символіки війни: знищення плакатів з літерою «Z» чи напад на машини з такою символікою.

Згідно текстів «судових» рішень, підставою для порушення справи найчастіше є донос. Приміром, у вересні шістьох кримських татар притягли до адміністративної відповідальності через українську пісню «Ой, у лузі червона калина». «Бахчисарайський районний суд» ухвалив рішення про штрафи у розмірі 50 тисяч рублів і адміністративні арешти від 5 до 15 діб за ст. 20.3.1 КпАП (Розпалювання ненависті чи ворожнечі) та ст. 20.3.3 КпАП (дискредитація збройних cил РФ). «Судді» посилалися на те, що пісня «Ой, у лузі червона калина», на думку експертів ФСБ, є екстремістською.

27 грудня «Кіровський районний суд» засудив трьох мешканців села Золоте Поле Юнуса Буджека, Ділявера Меметова і Валентина Комісаренка за «боєві пісні українських націоналістів» до адміністративних арештів строком на 11, 12 і 13 діб, також двом із них призначено штрафи у розмірі 30 та 35 тисяч рублів. Чоловіки співали пізно ввечері гімн України та українські пісні «Стефанія» (український гурт «Kalush Orchestra» з піснею «Стефанія» перемогли на міжнародному конкурсі «Евробачення-2022») та «Ой, у лузі червона калина».

У Білогірську звільнили викладача технікуму Андрія Білозерова, який увімкнув українську пісню «Байрактар» у приміщенні навчального закладу. Викладача виказали учні технікуму. 28 жовтня його відправили під адміністративний арешт строком на 14 діб за публікацію у соціальній мережі «ВКонтакте» пісні «Ой, у лузі червона калина». Під час затримання його побили співробітники поліції. 23 грудня «Центральний районний суд Сімферополя» відправив Білозерова під домашній арешт строком на два місяці за «повторну дискредитацію» армії РФ (ст. 280.3 КК РФ) через пост у соцмережі «ВКонтакте», в якому він написав: «невинних дітей і жінок України на Донбасі 8 років бомбили ЗС РФ, повертаючи гармати з передової у бік Донецька, а останні півроку знову ж таки ЗС РФ бомблять українські міста й вбивають українських жителів».

У грудні «Судакський міський суд» оштрафував кримську татарку на 30 тисяч рублів за допис у соціальній мережі «Геноцид кримських татар під виглядом мобілізації», визнавши це «дискредитацією збройних сил РФ».

Окрім того, приводом для переслідування за ст. 20.3.3 КпАП РФ є виконання гімну України чи промовляння гасла «Слава Україні!». «Судді» пояснюють це тим, що хоча війни офіційно й немає, але «вимовляння привітання ЗС України як противника РФ щодо «спецоперації» є дискредитацією ЗС РФ». Приміром, у грудні «Київський районний суд» Сімферополя оштрафував чоловіка за промовляння на вулиці гасел «Слава Україні! Героям слава!» на 50 тисяч рублів.

Кримчан, котрі публічно демонструють незгоду з війною Росії проти України, переслідують і за кримінальними справами.

Так, 14 квітня була заарештована 60-річна мешканка села Сонячна Долина (Судак) Валерія Гольденберг, котра буцімто «сплюндрувала могилу» солдата, котрий загинув під час воєнних дій проти України. Дії кримчанки були обумовлені протестом проти війни РФ в Україні. «Судакський міський суд» розглянув клопотання «слідства» про обрання запобіжного заходу та взяв жінку під варту. 8 червня Гольденберг засудили до 2 років колонії-поселення та штрафу у розмірі 500 тисяч рублів. Жінка отримала неправомірно жорстке покарання, що свідчить про політичний мотив переслідування.

21 жовтня «Алуштинський суд» ухвалив вирок про позбавлення волі строком на два з половиною роки у колонії суворого режиму Олександру Тарапону у справі про «фейк про російську армію» (ст. 207.3 КК). За даними слідства, чоловік розклеїв у місті листівки про родича дружини, який бере участь у війні з Україною. З метою не допустити участі у війні членів родини, Тарапон виготовив листівки з написом «Zдесь жиVет Vоенный преступник — убийца детей Орленко Ю» і розклеїв їх. Пізніше його етапували до РФ. 16 листопада «Кіровський районний суд» у Криму засудив 42-річного місцевого жителя до примусових робіт терміном на 5 місяців.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top