Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Друга сімферопольська група»: ще п’ятьох кримських татар засудили до 13 років в’язниці

“Друга сімферопольська група”. Фото: Кримська солідарність

Південний окружний військовий суд ухвалив вирок у справі «другої сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір: Аліму Карімову, Сейрану Муртазі, Ерфану Османову, Джемілю Гафарову й Сервету Газієву визначили покарання у формі позбавлення волі строком на 13 років.

Головуючий суддя Валерій Опанасенко додав до вироку ще обмеження свободи пересування після звільнення строком на 1 рік, для Сервета Газієва та Аліма Карімова – на 1 рік та 6 місяців.

Як передає Кримська солідарність, пенсіонери Сервет Газієв і Джеміль Гафаров страждають на численні хронічні та набуті в ув’язненні захворювання.

«Джеміль Гафаров мав ІІІ групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та викликані цим сердечні хвороби. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Не отримуючи допомоги в ізоляторі, Гафаров повідомляв, що тримається лише на медикаментах, надісланих родичами», – пишуть активісти.

За їхніми даними, Сервет Газієв ще до арешту страждав на підвищений артеріальний тиск, а в СІЗО переніс мікроінсульт. У в’язничній лікарні йому відмовили у госпіталізації, найменувавши «симулянтом». У Газієва скоцюрбилася частина обличчя та порушилася мова.

Захист акцентував увагу суду на тому, що подальше перебування в ув’язненні загрожує здоров’ю пенсіонера, й волів домогтися хоча б домашнього арешту для нього.

Як повідомлялося, переважну більшість осіб з «другої Сімферопольської групи» було затримано під час масових обшуків у Криму в березні 2019 року. Пізніше до 23 затриманих кримських татар додалося ще 2 особи. Затриманих звинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі) та за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Усім фігурантам справи також було висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі) за самі дії, через які вони засуджуються за ст. 205.5 КК РФ.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top