Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Викладача, якого звільнили й побили за українські пісні, відправили під домашній арешт

Андрей Белозеров

Мешканця Сімферополя, колишнього викладача Білогірського технікуму Андрія Білозерова «Центральний районний суд Сімферополя» відправив на два місяці під домашній арешт у справі про повторну «дискредитацію» армії РФ (ч. 1 ст. 280.3 КК Росії) через пост у соцмережі «ВКонтакте».

«23 грудня відбувся суд, за статтею 280.3 КК РФ – дискредитація ЗС РФ. Мені присудили два місяці домашнього арешту – з 21 грудня 2022 року до 21 лютого 2023 року», – повідомив Андрій Білозеров виданню Крим.реалії.

Як сповіщає «ОВД-інфо», у пості Білозерова від 9 жовтня, через який завели справу, мовилося: «Невинних дітей і жінок України на Донбасі 8 років бомбили ЗС РФ, повертаючи гармати з передової у бік Донецька, а останні півроку знову ж таки ЗС РФ бомблять українські міста й вбивають українських жителів».

Кримінальну справу за частиною 1 статті 280.3 КК про повторну дискредитацію армії РФ можуть порушити проти тих, хто хоча б одноразово притягувався до відповідальності за аналогічною адміністративною статтею (ст. 20.3.3 КпАП) протягом року.

Білозерова вже визнавали винним за цією статтею через те, що він увімкнув студентам у технікумі відео з піснею «Байрактар». За це ж його заарештували на 13 діб за статтею про демонстрацію забороненої символіки (ч. 1 ст. 20.3 КпАП). На викладача донесли його ж учні. Після цього випадку Білозерова звільнили.

28 жовтня Білозерова знову відправили під адміністративний арешт на 14 діб за статтею про заборонену символіку, цього разу через публікацію у «ВКонтакте» пісні «Червона калина». Під час затримання його побили.

Як повідомляла КПГ, у Криму активізувався тиск за інакомислення: кримчан, котрі висловлюють незгоду з війною, переслідують за кількома статтями КК. Найчастішою причиною переслідування стали публікації у соціальних мережах гасла «Ні війні» або одиночний пікет із таким написом на плакаті. Приводом для одного з переслідувань став напис «Я за мир». За «логікою» окупаційної влади, оскільки офіційно РФ не воює з Україною, а «проводить спеціальну операцію», то заклики до миру є дискредитацією ЗС РФ. Також часто-густо приводом для переслідування є розмови про російсько-українську війну зі знайомими, колегами чи родичами. Також можуть переслідувати за публікації чи коментарі у соціальних мережах.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top