Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Мене викрали, катували, незаконно доправили до Криму:» стали відомі подробиці затримання Руслана Абдурахманова

Руслан Абдурахманов

Ще один засуджений у справі кримськотатарського батальйону – Руслан Абдурахманов – розповів про тортури.

Як йдеться у листі, текст якого має Кримська правозахисна група, Абдурахманова викрали не 22 травня, як повідомлялося раніше, а 18 квітня.

За словами Абдурахманова, цього дня, приблизно опівдня, до нього в будинок у селі Азовське (Генічеськ) увірвалися озброєні автоматами люди у балаклавах, із нашивками «ДНР» і російськими прапорами.

«На очах у двох дітей і дружини вони вдарили мене, я впав і мене заходилися забивати ногами. Їх було приблизно 7 осіб у камуфляжі. Після чого мені на голову натягли чорний сміттєвий мішок, обмотали голову скотчем, вивели й поклали до машини. Спершу привезли до ПТУ №17 у Генічеську», – написав Руслан Абдурахманов.

За його словами, у цій будівлі перебували затримані, там мали місце допити із застосуванням тортур.

«Мене привезли до катівні, спустили у підвал. Посадили у кут із зав’язаними руками й очима. Там смерділо трупною отрутою. Потім прийшли троє осіб з чеченським акцентом, поклали мене на підлогу, дістали ножі та почали погрожувати тим, що відріжуть мені статеві органи. Потім мене катували струмом, били. Страхали, що з моєю родиною вчинять так само. Пізніше туди зайшов старший і сказав, що одного вже вбили, що його “треба зняти з підвіски і закопати”», – розповів Абдурахманов.

Він провів у ПТУ півдня, а пізно ввечері його відвезли на КПВВ «Чонгар» і знову допитували. На цей раз вони представилися співробітниками ФСБ: «Я на допиті нічого не казав. Там мене знову били й погрожували мені. Я розгубився. Підписав якісь папери, що їх мені не дали прочитати, записали на диктофон».

Опісля Руслана Абдурахманова привезли до будівлі ФСБ у Сімферополі.

«Мені призначили 20 квітня слідчого Чумакіна А.Є., який допитав мене й далі проводив слідчі дії. Весь цей час я перебував у СІЗО 1 Сімферополя у камері спецблоку №179, де не давали ані їжі, ані поспати, ані води, лише зрідка, щоб не помер від голоду й спраги», – пише Абдурахманов.

Через постійний тиск, погрози й побоювання за родину Абдурахманов дав неправдиві свідчення.

«Прошу вжити заходів із повернення мене на батьківщину, в Україну, а також надати допомогу моїй родині», – написав в’язень.

Як повідомлялося, 22 травня військовики Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонської області. Під час облави окупанти затримали й вивезли на територію Криму жителя Азовського Руслана Юсуповича Абдурахманова (дата народження – 12 лютого 1991 р.). За попередньою інформацією, йому «інкримінували» участь у громадському формуванні Аскер й громадській блокаді Криму й утримували у СІЗО Сімферополя.

2 вересня «Київський районний суд» Сімферополя засудив Абдурахманова до п’яти років колонії суворого режиму

У грудні Руслан Абдурахманов ще перебував у СІЗО Сімферополя у жорстких умовах. З ним у камері знаходилося ще 4 особи: усім заборонялося протягом дня сідати на ліжко. У камері щодня відбувалися обшуки.

Раніше інший кримський татарин Рустем Османов, котрого засудили на 6 років за нібито участь у батальйоні ім. Н. Челебіджіхана, теж розповів про те, як його викрали у Генічеську й катували.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top