Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Мешканець Алушти отримав 2,5 роки колонії за «фейки про російських військовиків»

Александр Тарапон (слева) и адвокат Рефат Яхин в суде. Фото: Грати

«Алуштинський суд» ухвалив два з половиною роки колонії суворого режиму місцевому мешканцю у справі про «фейк про російську армію».

Як повідомляє ФСБ, «31-річний громадянин розкидав виготовлені у власній квартирі листівки із зумисне неправдивою інформацією у поштові скриньки багатоквартирних будинків, розклеював на вулицях міста й зупинках громадського транспорту. Окрім того, коли він дізнався, що його знайомий, співробітник силової структури, служить в цей час на території проведення спецоперації, обліпив листівками із інформацією ганебного змісту і його будинок».

Чоловіка затримали співробітники ФСБ. Було порушено кримінальну справу за статтею 207.3 (публічне поширення явно неправдивої інформації про використання Збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру й безпеки) КК Росії.

На сайті «Алуштинського міськсуду» 21 жовтня повідомляється про ухвалення вироку щодо Олександра Тарапона.

За частиною 1 ст. 207.3 КК він покараний 2,5 роками позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Як повідомляється в російському телеграм-канал «Мережеві свободи», адвокат Ріфат Яхін пов’язує таке суворе покарання з наявністю у Тарапона непогашеної судимості та готується оскаржити вирок.

Як пишуть Грати, Тарапон знав, що родич дружини – одружений з її сестрою співробітник Росгвардії Юрій Орленко – бере участь у війні з Україною. Щоб зупинити його й не допустити участі у війні членів родини, Тарапон вирішив виготовити й розклеїти листівки.

Він знайшов обліковий запис Орленка в Інстаграмі та скачав його світлину в майці. Обробив її графічним редактором і додав напис «Zдесь жиVет Vоенный преступник – убийца детей Орленко Ю.». Потім, 29 березня, Тарапон тролейбусом дістався з Алушти до села Ізобільне, де жив росгвардієць, і розклеїв листівки на поштовій скриньці, прикріпленій до будинкової брами, а також на дорожніх знаках і електричних стовпах навпроти найближчих будинків.

Наступного дня Тарапона затримали. Поліція приїхала на виклик родичів росгвардійця та вилучила листівки як речові докази. Дружина Орленка написала заяву про злочин, вказавши, що дії Тарапона завдали їй «моральної шкоди й душевних страждань».

У його квартирі вчинили обшук, вилучили системний блок комп’ютера, принтер і мобільний телефон. Під час обшуку у квартирі у Тарапона виявили також інші антивоєнні листівки.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року Путін підписав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за «фейки» щодо дій російських військовослужбовців. Закон доповнює Кримінальний кодекс РФ статтею 207.3, що запроваджує покарання за поширення «завідомо неправдивої інформації про діяльність збройних сил РФ» і за «дискредитацію використання російських військ». Санкція статті – від штрафу (у розмірі до півтора мільйона рублів) до позбавлення волі на строк до 15 років. Цей закон було ухвалено дуже швидко. Про внесення до парламенту поправок, якими передбачено термін «фейки про російську армію», стало відомо 2 березня. Держдума й Рада Федерації схвалили поправки 4 березня.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top