Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи: український прапор повернеться до Криму

Учасники Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи ухвалили спільну декларацію: засуджують серйозні та систематичні порушення прав людини і зловживання у Криму. 

24 та 25 жовтня у хорватському місті Загреб проходить Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. В ньому взяли участь делегації з понад 50 країн та інституцій, близько 400 політиків з усього світу.

Як заявив під час саміту президент України Володимир Зеленський, світ почуватиметься в безпеці, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – в містах та селах Криму.

“Світ став місцем, де російський ядерний шантаж – буденність. Бо ця держава, щоб зберегти за собою вкрадену територію, погрожує всьому людству катастрофою. Керівництво Росії дуже намагається показати, що “Крим російський” із 2014-го і назавжди, але саме для того ми разом, щоб жорстокість Росії, її хаотизація були тимчасовими, як і російська окупація Криму”, – сказав Володимир Зеленський.

За словами президента, усе почалося з Кримського півострова, а отже його повернення означатиме відродження справжнього миру.

“Російський потенціал агресії буде знищений під корінь, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – в містах та селах Криму. Півострів має бути звільнений від його використання Росією як плацдарму. Люди відчують, що світ стає безпечніший. Повернення українського в Криму – це повернення звичайного для всіх європейців, того, що є в кожній з ваших країн: безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної. Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу в повному сенсі цих слів, на всіх рівнях нашої інтеграції. Це величезний ринок, інвестиції, колосальні можливості для розвитку. Усього цього в Криму немає. Росія позбавила цього всього громадян України в Криму”, – сказав президент.

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що прибула на Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, щоб висловити підтримку Україні та українському народу. Ненсі Пелосі зауважила, що всі учасники зібралися для того, щоб показати силу єдності світових парламентів, і Сполучені Штати Америки теж мають бути присутні.

Спікерка Палати представників Конгресу США запевнила, що Крим – це Україна, а порушення Росією прав людини на окупованих територіях посилилися. Зґвалтування, викрадення цивільних, зокрема дітей — зброя війни. Сполучені Штати Америки відреагують на потребу України в додаткових системах озброєння: “Ми тут разом, щоб задовольнити потреби України для досягнення перемоги”.

Президент ПАРЄ Тіні Кокс різко засудив цю війну, стверджуючи, що це однобічний напад на суверенітет і територіальну цілісність України. Також він висловив слова жалю про те, яку значну роль зіграв російський парламент у цій війні, адже колишній учасник ПАРЄ від Росії повністю підтримав та лобіював цю окупацію. Тому російський парламент несе повну відповідальність за наслідки незаконної війни та спроби анексії українських територій.
ПАРЄ підтримує створення спеціального трибуналу для того, щоб відреагувати на злочин агресії: “Ми припинили членство Росії протягом 3 тижнів звідусіль, це гарний крок у правильному напрямку для створення єдиного багатостороннього фронту Європи проти порушення Росією міжнародного права.
Спікер зазначив: «Парламентська Асамблея нещодавно прийняла резолюцію щодо вирішення проблеми подальшої ескалації російської агресії проти України. Обов’язок усіх членів країн ООН реагувати на загрозу силового порушення територіальної цілісності кожної країни. Подібні спроби приєднання територій не мають жодної сили, тому ми пропонуємо виключити Росію з усіх організацій, які призвані забезпечувати мир на нашому континенті. Терористичний режим Росії продовжує руйнувати міста, вбивати людей та руйнувати інфраструктуру, тому потрібно робити більше».

Голова Бундестагу Німеччини Бербель Бас заявила про необхідність посилення тиску на РФ з метою деокупації Криму. Вона нагадала про нещодавню резолюцію ООН, у якій 143 країни засудили спробу анексії РФ тимчасово окупованих українських територій.

«Ми повинні тиснути на Росію, щоб закінчити тимчасову окупацію Росією Криму і відновити український контроль. Крим належить Україні. Ми засуджуємо систематичне порушення прав людини Росією в Криму. Ми ніколи не визнаємо ці незаконні анексії, включаючи незаконну анексію Криму. Ми посилаємо чіткий меседж: ми підтримуємо суверенітет, незалежність, єдність і цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах 1991 року. Сміливі українці не будуть залякані такими нападами, вони мають нашу повну солідарність. Росія робить все що може, щоб забити клин між нами. Але ми не будемо піддаватися цьому», – наголосила Бас.

Голова Сейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце зазначила, що Росія повинна бути притягнута до відповідальності за свої порушення прав людини включаючи звірства, які вони чинили в окупованому Криму з 2014 року. За її словами, Росія стала джерелом загрози миру і правопорядку, Мурнієце провіла паралелі між сталінським і путінським режимом влади: «Під час Першого Парламентського саміту маємо вирішити кроки підтримки цілісності України». Спікерка відзначила, що Латвія підтримує Україну комплексно. Це і політична, економічна та військова підтримка: «Ми повинні стимулювати наші уряди і тиснути на них, щоб збільшити підтримку Україні».

Президент Парламенту Ліхтенштейну Альберт Фрік підтвердив солідарність своєї держави з Україною. Він запевнив, що Ліхтенштейн продовжуватиме максимально жорстко засуджувати дії Росії.

Посланник президента Сенату Італії Джуліо Терці висловив глибоку стурбованість тривожною ситуацією з правами людини в окупованому Криму. І нагадав про «брутальні та злочинні атаки Москви» – масовані бомбардування мирного населення та інфраструктури по всій території України. Італійський політик також зазначив, що роки мілітаризації Криму дестабілізували безпеку Азово-Чорноморського регіону.
Президент Парламенту Королівства Норвегія Масуд Гарахкані переконаний, що окупація Криму була очевидним знаком подальших правопорушень, однак світ цей сигнал проігнорував. Незаконно анексувавши ще 4 українські області Російська Федерація повторює сценарій, що був вчиненим на півострові. «Споглядаючи нелюдські звірства в Бучі, я усвідомив, що це війна між свободою та тиранією. Навіть зараз Київ та інші українські міста зазнають атак, що спричиняє погіршення гуманітарної ситуації», – заявив президент Парламенту Королівства Норвегія Масуд Гарахкані.
Президентка Парламенту Чорногорії Даніела Джурович заявила, що Чорногорія знаходиться на боці українського народу і готова надати фінансову та матеріальну допомогу для відновлення України: «Війна в Україні є найбільшою кризою безпеки та гуманітарною кризою в Європі з часів Другої світової війни. Чорногорія не визнає зараз і ніколи не визнає спроби Росії анексувати українську територію».
«Слів вже недостатньо. Потрібні дії для зміцнення обороноздатності України»,— заявив Маршал Сенату Польщі Томаш Гродзький. Він закликав учасників Саміту та їхні уряди надати Україні всю необхідну військову, гуманітарну, політичну та фінансову підтримку.
«Не можна дозволити Путіну діяти згідно з приказкою «чим більше маєш – тим більше хочеш». Нагадаю, що в 1938 році Гітлер публічно декларував, буцім Судетська область є його останньою територіальною вимогою. Ми всі знаємо, що сталося після цього. Часи співпраці по-старому з Росією минули. Більше ніяких марень: члени російсько-терористичного режиму мають імперіалістичну агресивну ментальність»,— заявив польський політик.
Голова Парламенту Швеції Андреас Норлен розповів, що Перший Парламентський саміт підіймає життєво важливе питання для Швеції та України — про роль парламенту в збереженні демократичної системи та суспільства.
«Стосовно України й окупованого Криму я, як голова парламенту Норвегії, підтверджую підтримку України. Наша підтримка України незмінна. Довгострокова програма відновлення України — дуже важлива. Російська агресія проти України показала нам, що може статися, коли напів демократична країна [РФ] трансформується в авторитарну і тоталітарну систему» — зазначив Норлен.
Президентка Національної ради Швейцарії Ірене Каллін заявила, що окупація Криму була не поодиноким інцидентом, а першим кроком жорстокого плану повномасштабної військової агресії проти України. Росія використовує окупований Крим як базу для нападу на решту України. Жителі Криму зазнали подвійного удару: спочатку окупація 8 років тому та порушення прав людини, а тепер повномасштабне вторгнення в Україну і подальше обмеження основних свобод.
«Ми разом боремося за наші фундаментальні спільні цінності: демократію, справедливість, мир і права людини. Швейцарія підтримує України, Крим — непохитний, Крим — це Україна», — підсумувала Ірене Каллін.

За результатами проведення Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи учасники ухвалили Спільну декларацію, якою, зокрема, засудили:

  • серйозні та систематичні порушення прав людини і зловживання на Кримському півострові;
  • протиправну спробу російської федерації та її проксі сфальсифікувати демократичні інструменти та механізми, такі, як нещодавні так звані «референдуми» в регіонах України;
  • тривалу мілітаризацію Кримського півострова російською федерацією;
  • спроби незаконного вивезення викраденого українського зерна;
  •  перешкоди для реалізації прав і свобод судноплавства, відповідно до міжнародного права;
  • тривалу зміну демографічної структури в тимчасово окупованому Криму шляхом переселення російських громадян і видворення за межі півострова

Учасники заявили, що мають намір:

  • продовжувати політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та іншу підтримку України, відповідно процедур та правової юрисдикції кожного Учасника з метою відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, одночасно посилюючи тиск на росію для припинення нею тимчасової окупації Криму;
  • реалізовувати на парламентському рівні рішення Установчого Саміту Міжнародної Кримської платформи шляхом консолідації спільних зусиль, у тому числі шляхом:

– повної реалізації та зміцнення політики невизнання незаконної анексії Криму та співробітництва на міжнародних форумах;

– постійного посилення ефективності існуючих обмежувальних заходів щодо росії та готовності розглянути їхнє подальше розширення з дотриманням відповідних процедур та юрисдикції кожного Учасника, якщо розвиток подій в Україні вимагатиме таких дій;

– сприяння регіональній безпеці та захисту свободи судноплавства;

– поваги прав людини та міжнародного гуманітарного права;

– подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку, культурні та освітні права українців та корінних народів, у тому числі корінних кримських татар, та на навколишнє середовище.

  • розглянути ефективні та скоординовані дії у сфері економіки і довкілля, спрямовані на пом’якшення наслідків тимчасової окупації Криму,
  • розглянути питання створення постійного міжпарламентського комітету Міжнародної Кримської платформи, який міг би надавати експертизу національним та міжнародним партнерам, інформувати як на національному рівні, так і на міжнародних майданчиках про реальну ситуацію в тимчасово окупованому Криму,
  • розробити дієвий механізм вироблення можливих спільних позицій для представлення на міжпарламентських асамблеях та підготовки спільних документів з питань безпеки, прав людини, культурної спадщини, загроз навколишньому середовищу тощо, спричинених тимчасовою окупацією Криму,
  • закликати російську федерацію негайно припинити триваючі зусилля змінити демографічну структуру тимчасово окупованого Криму шляхом переселення російських громадян,
  • відстоювати на національному рівні необхідну політичну, дипломатичну, гуманітарну, фінансову та іншу підтримку України – жертви російської агресії,
  • працювати з міжнародними парламентськими асамблеями, такими як Європейський Парламент, Парламентська Асамблея Ради Європи, Парламентська Асамблея ОБСЄ, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва та Арабський парламент, з метою ухвалення резолюцій на підтримку Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи як інструмента консолідації міжпарламентських зусиль, спрямованих на деокупацію Криму та міста Севастополь, а також на відновлення територіальної цілісності України.

У матеріалі використані дані пресслужби Апарату Верховної Ради України, Кримської платформи.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top