Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Севастополі звільнили вчительку через жовто-блакитні повітряні кульки

У Севастополі звільнили 60-річну вчительку школи №22 через жовті та блакитні повітряні кульки, якими прикрасили клас.

Як розповіла місцевому пропагандистському виданню ForPost директор школи №22 Ірина Климова, вчителька, чиє ім’я не називається, проводила класну годину в 1-му класі.

«Батьки купили для цієї події повітряні кульки й прикрасили ними кабінет на вільний лад, але вчителька переставила кулі, склавши пари з блакитних і жовтих. Аніякої особливої української пропаганди там не було. Там єдине, що була символіка українська, – вона переставила кульки так, щоб там були жовта й синя, стояв малюнок дитини й було написано українською мовою “Зі святом 1 вересня!”. Але на уроці нічого про Україну не мовилося», – розповіла директорка.

Світлина «класного уроку» з’явилася у місцевих проросійських пабліках. Після спілкування із керівництвом школи вчителька написала заяву про звільнення за власним бажанням.

Як повідомляла КПГ, у Криму активізувався тиск за інакомислення: кримчан, котрі висловлюють незгоду з війною, переслідують за кількома статтями КК. Як-от, з 4 березня в РФ і на окупованих нею територіях стала застосовуватися стаття 20.3.3 КпАП РФ («Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання ЗС РФ»). Окупаційна влада передала 73 адміністративні провадження на розгляд до «судів» Криму за цією статтею. За 62 з них ухвалено постанову про призначення покарання. Загальна сума штрафів склала близько 2 мільйонів рублів.

Найчастішою причиною переслідування стали публікації у соціальній мережі напису «Ні війні» чи одиночний пікет із таким написом на плакаті. В одному випадку приводом для переслідування був напис «Я за мир». За «логікою» окупаційної влади, оскільки офіційно РФ не воює з Україною, а «проводить спеціальну операцію», то заклики до миру є дискредитацією ЗС РФ.

Також нерідко приводом для переслідування є розмови про російсько-українську війну зі знайомими, колегами чи родичами. Ще можуть переслідувати за публікації чи коментарі у соціальних мережах. Можуть затримати навіть через жовто-синій манікюр.

15 серпня в Криму на 10 діб «суд» арештував діджея за те, що він увімкнув у кафе українську пісню «Дике поле».

Переслідування мешканців окупованого Криму за їхню думку про війну є порушенням свободи висловлювання думки, у разі одиночного пікету – це також є порушенням свободи зібрань. Використання для переслідування кримчан норм російського КпАП порушує міжнародне гуманітарне право. Загалом переслідування за протест проти війни віддзеркалює сутність російської політики, настільки налаштованої на війну, що навіть заклик до миру є злочином.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top