Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Розмови про війну, плакати «Я за мир», зафарбовування символіки: як у Криму переслідують за «дискредитацію ЗС РФ»

До «судів» Криму передали 73 справи за «дискредитацію збройних сил РФ».

З 4 березня в РФ почала застосовуватися стаття 20.3.3 КпАП РФ (Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил Російської Федерації). Чинність цієї статті РФ поширила й на окупований нею Крим. Кримська правозахисна група зібрала факти застосування цієї статті у Криму з початку березня до 20 липня 2022 року.

За накопиченою інформацією, окупаційна влада передала 73 адміністративних провадження на розгляд до «судів» Криму за цією статтею. За 62 з них винесено ухвалу про призначення покарання. Загальна сума штрафів склала близько 2 мільйонів рублів.

Найчастішою причиною переслідування стали публікації у соціальній мережі напису «Ні війні» чи одиночний пікет із таким текстом на плакаті.

В одному з переслідувань приводом став напис «Я за мир». За «логікою» окупаційної влади, оскільки офіційно РФ не воює з Україною, а «проводить спеціальну операцію», то заклики до миру є дискредитацією ЗС РФ.

Також часто приводом для переслідування є розмови про російсько-українську війну зі знайомими, колегами чи родичами. Ще можуть переслідувати за публікації чи коментарі у соціальних мережах.

Для порушення адміністративного провадження достатньо назвати війну війною чи опублікувати інформацію про причетність ЗС РФ до масових убивств мирних громадян в Україні.

У кількох випадках людей переслідували за знищення чи зафарбовування символіки війни: знищення плакатів з літерою «Z» чи напад на машини з такою символікою. В одному випадку кримчанина притягли до відповідальності за те, що він закидав яйцями прохідну військової частини.

Окрім того, приводом для переслідування за ст. 20.3.3 КпАП РФ може бути виконання гімну України чи промовляння гасла «Слава Україні». «Судді» пояснюють це тим, що хоч війни офіційно й немає, але «вимовляння привітання ЗС України як противника РФ щодо “спецоперації” є дискредитацією ЗС РФ».

Як випливає з текстів «судових» рішень, порушення провадження найчастіше починається з доносу. Приміром, в одному з випадків учні донесли на вчительку, яка на уроці намагалася розповісти, що в Україні немає нацистів й українці не зустрічають російську армію як визволительку. В іншому –  вихователі дитячого садочка написали донос на свою колегу за негативні висловлювання про президента РФ і війну в Україні. У третьому – дружина повідомила поліцію після суперечки з чоловіком на політичну тему.

Переслідування жителів окупованого Криму за їхні міркування про війну є порушенням свободи висловлювання поглядів, у разі одиночного пікету – це також є порушенням свободи зібрань. Використання для переслідування кримчан норм російського КпАП порушує міжнародне гуманітарне право. У цілому, переслідування за протест проти війни віддзеркалює сутність російської політики, настільки налаштованої на війну, що навіть заклик до миру є злочином.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top