Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Катування, розстріли, затримання”: опублікований другий звіт “Московського механізму”

Опублікован другий звіт “Московського механізму” про порушення Росією Міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини та злочини проти людяності. Документ охоплює період з 1 квітня до 25 червня. У звіті експерти ММ ОБСЄ посилаються, зокрема, на роботу Кримської правозахисної групи та Коаліцію “Україна.5 ранку“, учасницею якої є КПГ.

Нагадаємо, «Московський механізм» – це формальна процедура в рамках ОБСЄ (названа по зустрічі 1991 році в Москві), що дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії зі встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ. “Московський механізм” передбачає створення незалежної місії, яка має дослідити інформацію про порушення міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права, про військові злочини і злочини проти людяності, включаючи умисні і невибіркові напади проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури. Звіт цієї місії матиме юридичне значення для притягнення до відповідальності винних у національних і міжнародних судах чи трибуналах, а саме в Міжнародному кримінальному суді.

У другому звіті йдеться про те, що значною мірою підтверджені висновки, зроблені першою місією: серйозні порушення міжнародного гуманітарного права відбуваються системно і з чіткими закономірностями, і пов’язані здебільшого з російськими збройними силами.

У звіті представлені нові повідомлення про катування, розстріли мирних жителів, незаконні затримання, насильницькі зникнення, стрілянину по цивільних на вулицях, в автомобілях, на велосипедах, на балконах і в будинках, зґвалтування жінок і дітей, насильство над чоловіками, вбивства журналістів, обстріли лікарень та шкіл, застосування касетних боєприпасів та інші злочини, які є порушенням міжнародного гуманітарного права.

При роботі над насильницькими зникненнями експерти ММ ОБСЄ посилаються на “Огляд ситуації з правами людини у Криму та сто днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну“, підготовлений Кримською правозахисною групою.

Місія підтвердила використання російськими військами запальних та касетних боєприпасів, фосфорних бомб та термобаричної зброї.

У звіті йдеться про «створення та використання так званих центрів фільтрації збройними силами Росії». У них цивільні українців утримують щонайменше протягом 30 днів у рамках процесу «фільтрації», а ті, хто вважається найбільш «неблагонадійними», зобов’язані залишатися протягом двох місяців».

Крім того, підкреслюється те, що Росія намагається «обходити свої міжнародні зобов’язання, передаючи утримуваних осіб так званим Донецькій і Луганській народним республікам і дозволяючи цим двом де-факто утворенням брати участь у проблематичних практиках, включаючи застосування смертної кари» та інших діях, які «не відповідають основним стандартам справедливого судового розгляду».

Як повідомляла КПГ, перший звіт в рамках “московського механізму” ОБСЄ був опублікований у травні 2022 року та охоплював початковий період повномасштабного нападу Російської Федерації на України з 24 лютого по 1 квітня 2022 року.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top