Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Євпаторійцеві Богдану Зізі додали статті обвинувачення

28-річному Богдану Зізі, котрого затримала ФСБ РФ після того, як він облив жовтою та блакитною фарбами будівлю Євпаторійської «адміністрації» на знак незгоди з війною, додали додаткові статті звинувачення.

Як відомо, ФСБ РФ затримала кримчанина Богдана Зізу 17 травня. Його звинуватили у тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі «адміністрації» Євпаторії.

18 травня «суддя» «Євпаторійського міського суду» Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч. 1 статті 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (дискредитація російських збройних сил).

У листі до свого друга, що є у розпорядженні видання Грати, 22 травня Зіза написав, що його заарештували на два місяці – до 16 липня – та звинувачують у підготовці навмисного пошкодження чи знищення майна: ч. 2 ст. 167.

«Оскільки мій первинний намір не відповідає тому, що передбачає стаття, я намагатимуся домогтися умовного терміну, – написав Зіза. – Переживаю, що проти мене сильно гратиме політичний контекст скоєного, бо зараз тут, окрім дійсно небезпечних злочинців, мене оточують навіть засуджені за репости, котрих позбавили свободи на строки більші за один рік».

На початку червня рішення «суду» першої інстанції про утримання під вартою Зізи залишила чинним «суддя» «Верховного суду» Криму Олена Спасьонова. До того ж, Богдана Зізу не звинувачували у тероризмі, йому ставили у провину лише ст. 30 ч.3 КК РФ (замах на злочин) і ст. 167 ч. 2 (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна). Однак РосФінМоніторинг долучив Богдана Зізу до оновленого «переліку терористів і екстремістів».

Як повідомляють родичі художника, Зіза не ратував своєю акцією за насильство, лише висловив незгоду з війною в Україні. Утім тепер щодо Богдана відкрито три статті:

  • ст. 167 ч .2 КК РФ (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна, якщо ці діяння спричинили заподіяння значної шкоди, скоєні з хуліганських намірів шляхом підпалу, вибуху чи в інший загальнонебезпечний спосіб, чи призвели з необережності до смерті людини чи інших тяжких наслідків);
  • ст.214 (вандалізм). Карається штрафом у розмірі до сорока тисяч рублів або примусовими роботами;
  • Ст. 205 (терористичний акт). Карається позбавленням волі терміном від десяти до п’ятнадцяти років.

У середині липня Богданові Зізі продовжуватимуть запобіжний захід.

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top