Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Освіта на півдні. Шанси на відмову від російської, залякування та «табори» для вчителів

Чи є проблемним питання зменшення вивчення російської мови в українських школах, зокрема, в південному регіоні? Що відомо про навчальний процес у закладах на окупованій частині півдня? Яка співпраця в освітній сфері вважається колабораціонізмом? Для чого російська окупаційна влада збирається проводити «перепідготовку» вчителів з південних областей України? Про це – в новому випуску програми проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Окупанти збираються перевести на «російські стандарти» навчання в школах на захоплених ними територіях України. Так, призначений Росією «керувати» окупованим Росією українським Кримом Сергій Аксьонов заявив, що так звані курси «перепідготовки» для вчителів відбудуться на півострові влітку. За словами Аксьонова, начебто йдеться про педагогів з Херсонської, Запорізької, Харківської областей, а також про вчителів з ОРДЛО.

У Міністерстві юстиції України роз’яснили, які саме дії вважаються, а які не вважаються колаборацією з ворогом в освітній сфері. Освітян, які продовжують навчати дітей, перебуваючи в окупації, не вважатимуть колаборантами за сам факт викладання, повідомила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць в інтерв’ю для «Укрінформу».

За словами чиновниці, «колаборант – це той, хто співпрацює або очолює органи якоїсь новоствореної квазіреспубліки». Якщо ж людина в окупації просто продовжує належно виконувати свої обов’язки, покладені на неї державою Україна, – тут про колабораціонізм не йдеться», – наголосила Коломієць.

Людина, яка не змогла виїхати з окупованого росіянами міста і не вчиняла антиукраїнських дій в умовах окупації, «вважається заручником трагічних обставин, а не колабораціоністом».

Водночас понесуть покарання педагоги, які умисно пропагують російські наративи у закладах освіти, підтримують окупацію та навчають дітей за російською програмою.

Експертка «Кримської правозахисної групи» Ірина Сєдова розповіла, що після анексії Криму Росією 2014 року процес переходу на російську систему навчання на окупованому півострові відбувався поступово.

«Спочатку російські чиновники закрили українські школи, а потім ліквідували й українські класи в російськомовних школах», – зазначила правозахисниця

На думку Сєдової, у випадку тривалої окупації півдня процес переходу на російську систему навчання в регіоні «може бути більш жорстким», ніж у Криму.

«У Криму вони намагалися удати, що вони «вежливые люди», інформаційно намагалися приховати ті репресії. Зараз вони не приховують репресій, вони викрадають активістів, журналістів, беруть в заручники міських старост, знищують підручники», – вказує вона.

Це буде те, що вони робили у Криму 8 років, намагаючись приховати ці злочини, вони зараз будуть робити це дуже швидко
Ірина Сєдова

«Тобто це буде те, що вони робили у Криму 8 років, намагаючись приховати ці злочини, вони зараз будуть робити це дуже швидко: і примусову «мобілізацію», і «перенавчання» вчителів, і, на жаль, з репресіями стикаються вже вчителі і викрадали вже вчителів. Тобто це буде жорсткіше в кілька разів, на жаль, можливо, навіть із людськими жертвами», – підкреслила Сєдова.

Також правозахисниця зазначила, що вчителі української мови та української історії перебувають в небезпеці на окупованих Росією територіях, тому закликала їх залишити такі регіони.

Понад 150 кейсів саме насильницьких зникнень саме активних громадян, серед яких є і вчителі
Ірина Сєдова

«Освітяни – в небезпеці, особливо вчителі української мови та історії України, тому що якраз знищення історії та культурної спадщини – це основна з їхніх цілей, на жаль. Тому ми рекомендуємо всім активним громадянам або виїхати з тих територій, або мати якийсь план того, як вони будуть поводитися, якщо їх візьмуть у заручники. Це, на жаль, вже практика стала. З усіх відкритих джерел, що ми змогли назбирати, а це понад 150 кейсів саме насильницьких зникнень саме активних громадян, серед яких є і вчителі», – розповіла правозахисниця.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top