Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Кримський «суд» ухвалив заочний вирок Мустафі Джемілєву

«Армянський міський суд» після 57 судових засідань ухвалив заочний вирок лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

За ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу Росії (незаконне придбання, передача, збут, зберігання зброї) «суддя» Венера Ісроїлова призначила покарання: 1 рік позбавлення волі та 15 тисяч рублів штрафу. Але Джемілєва звільнили від покарання «у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності».

За статтею 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї) суд призначив 20 тисяч рублів штрафу та звільнив від покарання «у зв’язку із закінченням строків давності».

За ч. 4 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону Росії) Джемілєва заочно засудили до 2 років позбавлення волі умовно та звільнили «за амністією у зв’язку з 70-річчям перемоги».

Як зазначає адвокат Микола Полозов, раніше захист неодноразово вказував на те, що фактично справа за всіма пунктами обвинувачення розвалилася ще у процесі судового слідства.

«Це підтвердилося у вироку. Суд відмовився задовольнити вимоги державного обвинувача. Важливо розуміти, що судова статистика – справа дуже педантична, а за ухвалення виправдувальних вироків суддів карають. Тому найчастіше, за відсутності доведеної провини, суди ухвалюють обвинувальні вироки, але зі звільненням підсудного від покарання. Таким чином, Мустафу Джемілєва було визнано винним, але звільнено від покарання з нереабілітуючих підстав», – зауважив Микола Полозов.

Полозов повідомив, що, оскільки сторона захисту в дебатах вимагала повного виправдання Мустафи Джемілєва за усіма пунктами обвинувачення, «вирок» буде оскаржено у порядку апеляції.

Нагадаємо, у 2020 році Мустафі Джемілєву в окупованому Криму висунуто обвинувачення у «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в’їзд якому до Росії не дозволено, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч.3 ст. 322 КК Росії); у недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); у незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Кримська правозахисна група розглядає справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва як політично вмотивовану.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top