Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Росія пов’язала кримчан кров’ю»: як у Криму переслідують тих, хто проти війни

Підконтрольна Москві влада Криму з перших днів російського воєнного вторгнення в Україну активно підтримує політику Кремля. Вони переконують, що жителі півострова солідарні з такою позицією. Тих кримчан, які публічно виступають проти цієї війни, переслідують у судах. Чому в Криму фактично заборонено антивоєнні настрої, з’ясовували Крим.Реалії.

Після того, як президент Росії Володимир Путін оголосив «військову спецоперацію» в Україні, влада цієї країни закликає підтримувати її, проводячи публічні акції на підтримку своєї армії. Противникам же війни всіляко протидіє російська влада та силовики. Така тенденція помітна і в анексованому Росією Криму. Кримчан, які публічно демонструють незгоду з російським воєнним вторгненням в Україну, переслідують – затримують, віддають під суд і штрафують.

Підконтрольна Москві влада Криму проводить публічні акції на підтримку російської армії, переконуючи в правильності такої позиції.

Проте поділяють її не всі кримчани. Жителі різних регіонів півострова публічно виступають проти воєнного вторгнення Росії в Україну.

«Закликали до перешкоджання використання армії Росії»

У перші дні війни, коли Росія почала бомбардувати українські міста, стало відомо про перші випадки затримання кримчан місцевими силовиками за антивоєнні акції. Наразі відомо щонайменше про сім антивоєнних акцій на півострові.

На початку березня в МВС Росії у Криму повідомляли про чотири факти демонстрації на півострові плакатів, «зміст яких дискредитував використання Збройних сил Росії», – у Ялті, Сімферополі та Феодосії.

Що саме було на цих плакатах, силовики не уточнюють.
Фігурантів цих адміністративних протоколів притягнули до відповідальності – оштрафували на 35 та 50 тисяч рублів за статтею 20.3.3. КоАП Росії. Вона передбачає покарання за «дискредитацію використання Збройних сил Росії з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки». Ця стаття з’явилася у законодавстві Росії після вторгнення її армії в Україну.

Про штрафи для кримчан за цією ж статтею повідомляють і підконтрольні Росії кримські суди. Пресслужба Київського районного суду Сімферополя в середині березня повідомила про штрафи по 50 тисяч рублів для двох сімферопольців, які «висловлювали публічний заклик до запобігання використанню Збройних сил Росії».

Що саме це був за заклик, також не повідомляється.
Одна з кримчанок на умовах анонімності раніше розповіла Кримській правозахисній групі, що її оштрафували за напис «Ні війні» на картонній табличці синьо-жовтого кольору, яку вона 9 березня принесла разом із квітами до пам’ятника Шевченку в Сімферополі.

«Підривав довіру до військової спецоперації»

Рішення про ще один штраф у 30 тисяч рублів за дискредитацію Збройних сил Росії виніс у березні підконтрольний Росії Ленінський районний суд Севастополя, повідомляє його пресслужба. За її інформацією, фігурант адмінпротоколу «тримав у руках плакат із написом, чим підривав довіру до проведення спеціальної військової операції (так російська влада називає війну проти України – КР)». Що саме написано на плакаті, не повідомляється.

У пресслужбі суду оприлюднили прізвище кримчанина, оштрафованого у рамках цієї справи. Але наскільки вона достовірна, нам з’ясувати не вдалося. Сам фігурант справи поки що публічно не відреагував. На сайтах кримських судів, де публікують судові рішення, документів про розгляд справ про ці штрафи нам знайти не вдалося.

Крим.Реалії поки не вдалося встановити імена кримчан, оштрафованих за протести проти війни Росії в Україні, зокрема тому, що деякі не хочуть афішувати те, що сталося. Ми готові надати їм слово, якщо вони все ж таки захочуть висловитися.

«Проти антивоєнних настроїв працює весь адмінресурс»

Поки що справи про «дискредитацію» Збройних сил Росії щодо кримчан завершуються штрафами. Але стаття 20.3.3. КоАП Росії створює ризик кримінального переслідування для тих, хто протягом року після штрафу повторно дискредитує російську армію, роз’яснює голова правозахисної групи «Агора» Павло Чиков.

«Дискредитувати дії військових», за його словами, може будь-яка розмова на антивоєнні теми, навіть у найвужчій компанії». За це, як він каже, може загрожувати до 15 років ув’язнення в рамках кримінальної статті Росії про «фейки про російську армію».

Політика протидії антивоєнним настроям на півострові виявляється не лише в рамках адміністративного переслідування, а й у попередженнях і залякуваннях місцевих жителів, стверджують у Кримській правозахисній групі. Там повідомляють, що батьків кримських учнів у шкільних чатах «залякують і нагадують про неприпустимість участі в акціях протесту», нагадуючи про згаданий «закон про фейки про Збройні сили Росії».

Російська влада використовує всі можливі методи, щоб залучити якнайбільше кримчан до війни з Україною, вважає координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Серед тенденцій, які ми бачимо в Криму – спроби Росії вбити в голови кримчан інформацію про «спецоперацію в Україні» та всілякі фейки про цю війну, а також блокування будь-якої альтернативної інформації. Ще одна тенденція – максимальна протидія антивоєнним настроям. До цього залучають усі можливі засоби, включаючи залякування. На це працює весь адмінресурс. Втім, ми отримуємо безліч повідомлень про те, що кримчани розуміють, що насправді відбувається, і чекають на перемогу України. Всіх залякати Росія не зможе», – сказала вона Крим.Реалії.

Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

Небезпечною тенденцією Ольга Скрипник називає використання кримчан російською владою для війни в Україні. Це може спричинити катастрофічні наслідки, каже вона.

«Йдеться вже не лише про контрактників, а й про строковиків (солдатів, призваних на термінову службу – КР), яких Росія кидає у війну з Україною. Ми вже зафіксували серед кримчан, які загинули у цій війні, у тому числі й строковиків. Окупаційна влада в Криму видає це за героїзм. Хоча це страшні наслідки політики Росії, котра пов’язала кримчан кров’ю у цій війні», – вважає координатор КПГ.

Далі ситуація на півострові в контексті війни Росії з Україною, на думку Ольги Скрипник, погіршуватиметься. У відкритому доступі буде все менше інформації про роль Криму в російській війні проти України та переслідування кримчан за антивоєнні акції, оскільки Росія, за словами правозахисниці, «ховатиме докази своїх воєннихійськових злочинів».

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top