Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ще одній п’ятірці фігурантів «другої сімферопольської групи» ухвалили вирок

Ще одній п’ятірці фігурантів «другої сімферопольської групи» сьогодні у Південному окружному військовому суді ухвалили вирок.

Підсудних визнали винними за статтями 205.5 (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) та 278 КК РФ (Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади). Усім підсудним було призначено позбавлення волі на строк від 14 до 15 років.

Як повідомляє активістка Лутфіє Зудієва, колегія суддів Південного окружного військового суду в особі головуючого судді Олександра Генералова, Дмитра Меркулова та Олексія Саннікова визнала винними і винесла обвинувальний вирок: Акіму Бекірову, Сейтвелі Сейтабдієву та Рустему Сейтхалілову 14 років колонії суворого режиму, з них перші 5 –у в’язниці. Ескендеру Сулейманову та Асану Яникову – 15 років колонії суворого режиму, з них перші 5 років – в’язниці.

Як повідомлялося, 10 березня кореспондента інтернет-видання «Грани.ру» Ремзі Бекірова та правозахисника Різу Ізетова суд засудив до 19 років позбавлення волі. Активісту Раїму Айвазову – 17 років, з яких перші 5 років в’язниці, з обмеженням 1 рік та 6 місяців. Активісту Шабану Умерову – 18 років, з яких перші 5 років в’язниці, з обмеженням 1 рік та 6 місяців.

Нагадаємо, у березні 2019 року було затримано 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Аздур Абдуллаєв Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов.

Усіх звинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір». На етапі слідства обвинувачених розділили на 5 підгруп, що, з погляду адвокатів, є «квазіюридичною процедурою», оскільки одні й ті самі матеріали справи в суді слухаються по 5 разів.

Як повідомляла КПГ, фігурантів «справи кримських мусульман» звинувачують у причетності до ісламських організацій чи пропаганди діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими з точки зору законодавства України.

Справи розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є показання анонімних свідків (багато з яких – співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, які в подальшому в суді заявляють, що такі показання дали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов мусульман. Докази, подані стороною захисту, зазвичай, судді не приймають до розгляду.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top