Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Проголошена Декларація про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України

Група юристів – фахівців з міжнародного права проголосила Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України, скоєного режимом Володимира Путіна.

Про це повідомляє юрист Микола Гнатовський. 

Проголошення декларації, за словами Гнатовського, є першим кроком щодо створення механізму для міжнародної кримінальної відповідальності винних у злочині агресії проти України.

“На юридичному фронті Україна активно використовує можливості наявної архітектури органів міжнародного правосуддя: Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини. Але нічого з цього, на жаль, не дає юридичної можливості притягти до відповідальності найвище керівництво держави-агресора за злочин агресії, який створив передумови для всіх інших міжнародних злочинів. Юрисдикція МКС щодо цього злочину має вкрай обмежений характер і за умов нератифікації Росією Римського статуту та поправок до нього не створює у Суду потрібної юрисдикції. Тому, подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу, сьогодні було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України”, – пояснює він.

Ключові тези документа:

1. Рішення президента Путіна розпочати напади на Україну створює серйозний виклик міжнародному порядку після 1945 року. Він прагнув замінити верховенство права та принципи самовизначення для всіх народів застосуванням сили. Увесь світ повинен знати про акт агресії, яку він спровокував, і про звірства, які він замовив.

2. Спеціальний трибунал з покарання за злочин проти України може бути створений швидко. Під час Другої світової війни країни зібралися в Лондоні в 1942 році, щоб розробити резолюцію про військові злочини Німеччини, що призвело в кінці конфлікту до створення Міжнародного військового трибуналу і Нюрнберзького процесу.

3. Спеціальний трибунал слід створити на тих самих принципах, якими керувалися союзники у 1942 році. Але для розслідування актів насильства з боку Росії в Україні та того, чи є вони злочином агресії.

4. У декларації йдеться про міжнародне право, що забороняє воєнні злочини, злочини проти людства та злочини агресії, про міжсоюзницьку декларацію, підписану у палаці Сент-Джеймс у Лондоні 13 січня 1942 року, а також про розвиток міжнародного кримінального права за останні 80 років.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top