Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Політв’язням Зекір’ї Муратову й Вадиму Бектемірову дали 11,6 і 11 років колоні суворого режиму

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів «справи кримських мусульман»: 64-річного Зекір’ю Муратова – до 11 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму, а Вадима Бектемірова до 11 років колонії суворого режиму.

«Зекір’я Муратов переконаний, що він сьогодні переслідується державою за інакодумство, за свою активну громадянську позицію – був волонтером, відвідував судові засідання з адміністративних і кримінальних справ щодо своїх співвітчизників – і тому наполягає, що судити його мають із застосуванням норм міжнародного. права. Саме тому Муратов Зекір’я Саїтович, кримський татарин, мусульманин, громадянин України, котрий примусом отримав паспорт громадянина Росії, позиціонує себе як політичного в’язня», – зазначила адвокатка Еміне Авамілєва, сповіщає «Кримська солідарність».

«Вадим в останньому слові казав, що не чекає нічого, крім обвинувального вироку, і з першого дня арешту чудово знав і розумів, чим це скінчиться. Він не визнавав вину в тих ярликах, що йому навішують… Ми довели, що це була провокація ФСБ, що всі таємні свідки – це агенти ФСБ, котрі кочують із справи у справу. Все це було обґрунтовано в суду, втім рішення ухвалено», – сказав адвокат Бектемірова Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму ФСБ затримала Зекір’ю Муратова й Вадима Бектемирова за звинуваченням у злочині за статтею 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації та участь у ній»).

У Зекір’ї Муратова – інвалідність 3-ї групи. Він має низку ряд захворювань опорно-рухового апарату, порок серця, а також хронічні хвороби у формі гіпертонії та стенокардії.

Вадим Бектеміров – випускник факультету арабської мови й літератури університету «Аль-Джинан» у Лівані. До арешту працював перекладачем. У Бектемірова троє дітей, один із них народився, коли він уже був у СІЗО. Батько Бектемірова помер від серцевого нападу через два тижні після арешту сина.

Як повідомляє КПГ, фігурантів «справи кримських мусульман» звинувачують у причетності до ісламських організацій або в пропаганді діяльності організацій, що в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими з позиції законодавства України.

Справи розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато з яких – співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі в подальшому в суді заявляють, що такі свідчення надали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачуваних мусульман. Докази, що надаються стороною захисту, зазвичай судді не беруть до розгляду.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top