Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Мене вбивають, я звідси не вийду»: донька Олега Приходька розповіла про катування батька й нову кримінальну справу

Щодо засудженого кримського політв’язня Олега Приходька, котрий відбуває покарання у Володимирському централі в Росії, порушили нову кримінальну справу за «образу співробітників ФСБ». Про це Крим.Реалії повідомила донька Олега Приходька Наталія Швецова.

«На нього знову порушили кримінальну справу там же у в’язниці. Прокурор Сергій Айдінов, котрий був обвинувачем у Ростові, на нього знову відкрив кримінальну справу про образу співробітників ФСБ Росії, тих, які були таємними свідками у нього і його затримували. Він наново просить переглянути справу до збільшення тюремного терміну. Ситуація загалом найжахливіша», – розповіла Швецова.

Окрім того, дочка Олега Приходька розповіла про знущання та тортури щодо її батька в російській неволі. За її словами, Олега Приходька «тихо вбивають» у російській колонії.

«18 січня ми були у батька у Володимирському централі, нам дали короткотермінове побачення на три години. Батько глядиться дуже погано, він вкрай набряклий. Йому не дають жодних ліків, які він має приймати. Ані від шлунку, ані від сечостатевої системи. Ноги набряклі так само», – сповістила донька.

За її словами, коли з Ростова-на-Дону батька етапували до Володимира, то у 7 колонії його «катували струмом, обливали водою, тримали із викрученими руками в кайданках».

«Його намагалися примусити, аби він відмовився від своєї ідеології. Йому нав’язували під диктовку, що він воював у якихось гарячих точках, які вони йому вкажуть. Після приїзду його тримали у карантині. Коли в одиночці він сидів, сталося, він заснув сидячи і його знову відправили до карцеру. Тобто там знущаються по-повному. Його просто вбивають по-тихому. Він так і каже: “Мене вбивають, я звідси не вийду. Навіть мого тіла вам не віддадуть”. У нього там, думається, вже онкологія, бо я більше не розумію, як він взагалі тримається без ліків. Ми відправляли йому медикаменти, а вони не дають йому навіть на заміну нічого. Його не лікують. Там взагалі нікого не лікують, їх просто вбивають. Він сказав, що його країна просто про нього “забула”», – повідомила Наталя.

За її словами, Приходько скаржиться лікарю на біль, але той «приходить і каже йому: ”Все гаразд”».

«Його поховають у закритій труні деінде і навіть тіло не дадуть. Його тихо вбивають. Ми просто в шоці та настрашці, ми навіть не уявляли, що це так. Тому що листи він писав, але він у жодному листі не відповів, як його здоров’я. Тому що якби він відповів, то цей лист просто не пройшов би», – додала Наталя.

  • Нагадаємо, Олега Приходька 9 жовтня 2019 року затримали співробітники ФСБ. Вони прийшли до нього додому в селі Оріхове Сакського району й заявили, що проводитимуть «огляд» гаражів. Силовики під час обшуку вилучили у Приходька українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку й домашні CD-диски. Олег Приходько був звинувачений у виготовленні та зберіганні саморобного вибухового пристрою, а також у намірі висадити у повітря будівлю «Сакської районної адміністрації».
  • Українець неодноразово заявляв у суді, що жодних злочинів він не вчиняв і не планував, справу проти нього цілком сфабриковано, його переслідують за проукраїнську позицію.
  • 3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону РФ призначив Олегові Приходьку 5 років позбавлення волі у колонії суворого режиму з відбуванням першого року покарання у в’язниці.
  • 17травня Апеляційнийвійськовийсуд РФ залишив вирок чинним.
  • Кримська правозахисна група нагадує, що громадянина України Олега Приходька засудили за сфабрикованою справою, звинувативши у зберіганні вибухівки й підготовці теракту, але фактичних доказів скоєння «злочину» слідство так і не надало, що суголосно властивій ФСБ практиці переслідування кримчан з політичних мотивів. Справжньою причиною переслідування українця є його публічна незгода з окупацією Криму, яку він неодноразово висловлював і в ЗМІ, і в спілкуванні з представниками окупаційної влади РФ в Криму. Олег Приходько брав участь в Євромайдані та після окупації півострова в 2014 році підняв український прапор у дворищі власного будинку.
  • Правозахисникивимагають звільнити Олега Приходька й всіх інших кримських політв’язнів.
  • У жовтні 2021 адвокат Сергій Легостов після зустрічі з Приходьком повідомив про «жорстоке поводження» з кримчанином у російській колонії.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top