Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Криму 11 провайдерів цілком блокують 21 сайт українських медіа

Новий моніторинг Кримської правозахисної групи засвідчив, що РФ продовжує незаконне блокування незалежних інтернет-ресурсів на півострові.

Зокрема, в Криму на момент моніторингу 11 провайдерів у 11 населених пунктах цілком блокують 26 інформаційних сайтів. Ще 3 сайти доступні лише у деяких населених пунктах зі списку моніторингу.

За результатами дослідження, щонайменше 11 провайдерів в 11 кримських населених пунктах цілком блокують 21 сайт українських медіа:

Цензор.нет, След.нет, Sprotyv.info, Uainfo.org, UAinfo, Blackseanews, Apostrophe.ua, Главком, Головне, Громадське радіо, Центр журналістських розслідувань, Podrobnosti.ua, Cтрічка, tонето.net, ТСН, Депо, Українська правда, РБК Україна, Дзеркало тижня, Херсон Daily.

Також геть заблоковано сайти Кримської правозахисної групи, Лінкедін, Меджлісу кримськотатарського народу, «Свідків Єгови», Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України й організації Хізб ут-Тахрір.

Окрім того, на час здійснення моніторингу сайти Укрінформ і Європейська правда були доступні в 2 населених пунктах зі списку, а сайт QHA був недоступний в одному населеному пункті з 11 перевірених.

Перевірку доступності сайтів монітори здійснили у грудні 2021 року за допомогою мереж 11 різних провайдерів у 11 кримських населених пунктах: Джанкойонлайн (Джанкой), ООВ «ТРК Кримський кабельний канал» (Білогірськ), SevStar (Севастополь), СимСтар (Сімферополь), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Гигабайт (Бахчисарай), Алекс (Керч), Сиваш.нет (Красноперекопськ), S-E Banken (Коктебель), Davydov.net (Кировское).

Постійне блокування провідних українських незалежних онлайн-медіа на території окупованого Криму порушує право жителів півострова на доступ до інформації. На цей час безперешкодна робота професійних незалежних медіа, що регулярно інформують людей про ситуацію з поширенням пандемії COVID-19, життєво потрібна українському суспільству, зокрема й мешканцям окупованих територій.

Продовжуючи такі обмеження незалежних ЗМІ в Криму, Російська Федерація не лише обмежує свободу слова, а й створює додаткові ризики для життя та здоров’я мешканців Криму, залишаючи в доступі лише пропагандистські ресурси.

Проблема блокування українських медіа відображена у Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, затвердженої президентом України 24 березня 2021 року.

У документі зазначено, що з початку окупації Криму РФ здійснює системне й масове блокування доступу до українських інформаційних ресурсів, зокрема ЗМІ, офіційних веб-сайтів органів державної влади України й органів місцевого самоврядування, сайтів окремих громадських об’єднань у мережі Інтернет.

Внаслідок цього російські пропагандистські інформаційні ресурси іноді стають єдиним доступним джерелом інформації для громадян України на тимчасово окупованій території України.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top