Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Резолюція Генасамблеї ООН – наші аргументи у правовій війні з Росією, – Скрипник

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в інтерв’ю Громадському радіо розповіла про важливість Резолюцію Генасамблеї ООН про захист прав людини в окупованому Криму. Крім того, в студії говорили про те, що ВРУ у першому читанні проголосувала за законопроєкт про допомогу в’язням Кремля та про стипендію імені Левка Лук’яненко для політв’язнів.

Ольга Скрипник наголосила, що вперше на рівні такого документу була офіційно зафіксована підтримка Кримської платформи,  що доводить розуміння проблеми не як регіональної, а як виклик європейській та світовій безпеці через геополітичні амбіції Росії та її намагання подальшої ескалації у різних регіонах.

Крім того, що змінилась риторика у документі (здебільшого тепер ООН закликає та вимагає, а не висловлює занепокоєння), резолюція дає конкретний механізм дії: на основі резолюції Генасамблеї вже генеральний секретар має звітувати щорічно про стан ситуації з правами людини в Криму.  Якщо раніше це був максимум верховний комісар, то зараз  – це вже генеральний секретар, це найвищий рівень ООН, і це вже конкретний механізм. Звісно, що РФ багато років ігнорує пункти резолюції, але вони стають конкретною правовою базою в міжнародних судах, які винесуть рішення рано чи пізно. Міжнародні інстанції спираються на ці документи. Тому так важливо, що РФ на такому рівні визнана державою, що окупує, – це наші аргументи у правовій війні з Росією“, – наголосила правозахисниця.

Документ закликає Росію припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, вимагає звільнити незаконно утримуваних за гратами громадян України.

“Говоримо про те, що РФ політично переслідує людей, незаконно позбавляє їх волі. Важливо, щоб імена політичних в’язнів були в текстах резолюції. Тому що це допомагає звільняти цих людей, як, наприклад, Володимира Балуха і Олега Сенцова.  Тепер за кілька років нам вдалось досягти того, що у резолюцію внесені нові імена – разом з Сервером Мустафаєвим та Уміром-Усеіном Куку (які досі за гратами), у тексті тепер є Галина Довгопола, Владислав Єсипенко, Наріман Джелял“, – розповідає Ольга Скрипник.

Всю розмову слухайте у доданому звуковому файлі

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Scroll to Top